Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Wed, Jul 21st, 2010

Film documentarBBC Caraibele Salbatice Insulele Comorii

Share This

Caraibe Insulele Comorii - Ibisi Vedeti aici filmul documentar BBC Caraibele Salbatice Insulele Comorii
Titlul original: "BBC – Wild Caribbean – Treasure Islands"

Vã gândiţi la Caraibe şi vã imaginaţi asta: Insule cu palmieri. Soare, nisip şi ocean. Dar Caraibele înseamnã mult mai mult.
De la insulele din Marea Caraibelor, la ţãrmurile Americii Centrale, este o regiune
de o varietate incredibilã. Cu pãduri tropicale luxuriante, lagune sãrate, deşerturi bãtute de vânt şi vârfuri vulcanice.
Caraibele şi natura lor sãlbaticã au fost modelate de forţe cataclismice. Paradisul se poate transforma în iad. Aceastã cãlãtorie prin nenumãratele sale insule dezvãluie de ce Caraibele sunt aşa o comoarã a vieţii.

În marginea nordicã a Caraibelor, întinzându-se în Atlantic, sunt 700 de insule care stau pe o placã întinsã de calcar cunoscutã ca Bancurile Bahamas. Insulele Bahamas au fost numite de spanioli, "Baja mar" înseamnã "mare puţin adâncã". Aceste ape oferã o bunã vizibilitate şi protecţie de pericole. Ideale pentru unele dintre cele mai inteligente animale din Caraibe, delfinii pãtaţi.
Aici trãiesc şi delfinii mari sãritori. Delfinii sãritori masculi sunt mult mai agresivi decât vecinii lor pãtaţi, atacând şi muşcând rivalii. Delfinul foloseşte ecolocaţia pentru "a vedea" prin nisip. Produce un sunet cu o frecvenţã între 20 şi 1.000 Hz.

La limita extremã, intrând în Atlantic, se aflã Barbuda. La fel ca Bahamas, Barbuda e platã, şi renumitã pentru plajele nesfârşite. Dar îndepãrtaţi-vã de plajã şi veţi gãsi o lume foarte diferitã: o mare lagunã cu apã micã, dotatã cu mangrove. Barbuda atrage una dintre cele mai carismatice pãsãri din lume: fregata. Sunt cam 4.000 de perechi în cea mai mare colonie din Caraibe de minunate fregate.
Între iunie şi noiembrie, uraganele pot apãrea din senin. Fregatele deseori zboarã pe furtunã.
În 1995, uraganul Luis a lovit Barbuda şi a eliminat o întreagã generaţie de fregate.

vedeti in player Episodul 1 – Caraibele Salbatice Insulele Comorii

Uraganele sunt doar una dintre forţele naturii pe care trebuie sã le înfrunte Caraibele. Altã forţã, a creat unele dintre cele mai frumoase insule din Caraibe.
Barbuda face parte dintr-un lanţ numit insulele Leeward şi Windward, care ajung pânã la limita esticã a Mãrii Caraibelor.
Dar alte insule din lanţ sunt foarte diferite. În loc de ţãrmuri plate, au faleze înalte, toate formate de vulcani.
Pitons din St. Lucia sunt miezul unui vulcan adormit, care a erupt acum mai mult de 20.000 de ani.
Trecutul vulcanic al insulei Dominica a creat faleze înalte, care pãzesc vãi secrete sãpate în roca din spatele lor.

Multe dintre aceste insule au propriile specii unice, pãsãri colibri rare şi papagali care nu mai trãiesc nicãieri pe glob. Deoarece acest paradis tropical
este atât de bun pentru culturi, este bun şi pentru oameni.
Dar insularii din locuri precum Dominica şi St. Lucia, trãiesc în umbra pãrţii
întunecate a paradisului. Oamenii locuiesc efectiv deasupra unui vulcan, fiindu-le amintit constant faptul cã sub suprafaţã, se petrec încã multe.
Izvoarele toxice de sulf din St. Lucia fâsâie şi bolborosesc de 4.000 de ani.
Lacul în Fierbere din Dominica, e ca o cratiţã aburindã uriaşã. În 1995, insula vecinã Montserrat, a explodat: locuitorii din Montserrat au putut doar sã priveascã cum insula lor a dispãrut în fum. Plymouth, capitala insulei, era odatã casa a 3.000 de oameni. Azi e un oraş fantomã.

Majoritatea insulelor vulcanice din Caraibe sunt relativ mici. Dar altele au origini foarte diferite, şi sunt mult mai mari. Insula Cuba este cea mai mare dintre ele, are aproape 1.300 km lungime.
Existã şi o altã parte a Cubei. Sub calcar, Cuba e strãbãtutã ca un fagure de mii de caverne, mai multe pe un kilometru decât în orice altã ţarã.
Cuba este capitala liliecilor din Caraibe, cu 27 specii diferite.
Peşterile din Cuba sunt cãminul unui mamifer mai rar decât liliacul: Jutia, un rozãtor de mãrimea unui câine mic.
Mai existã o creaturã care cutreierã lumea subteranã a Cubei: crabul rosu. Iese în special noaptea şi stã aproape de vizuina sa. Dar o datã pe an, milioane de femele de crabi roşii mãrşãluiesc împreunã, într-una dintre cele mai mari migraţii în masã din lume. Acest maraton poate acoperi aproape 10 km şi sã dureze zile întregi.

Caraibele au fost modelate de o serie întreagã de evenimente geologice. Nu numai geologia creeazã o asemenea varietate de insule, ci şi clima.
În extrema sudicã a Caraibelor, clima a creat un mediu extrem. Cam la 95 km de coasa Americii de Sud sunt Aruba, Bonaire şi Curacao: Insulele ABC. Pe Bonaire, cãldura uscatã creeazã o specialitate a insulei, vãi de sare. Cãldura evaporã apa,
lãsând în urmã cristale de sare. Peste 400.000 de tone anual. Sarea este extrasã din apa de mare, aici, de peste 500 de ani.
Crevetele de sare prosperã, în apa de 9 ori mai sãratã decât apa de mare.
În fiecare an, cam 20.000 de flamingo zboarã din America de Sud la aceste lagune sãrate, pentru hranã şi reproducere.

Recifurile de coral sunt o trãsãturã a Caraibelor, dar existã o insulã care nu are aproape deloc: Insula Trinidad. Mlaştinile din Trinidad sunt un adãpost pentru unele animale care nu mai trãiesc în alte pãrţi, maimuţele urlãtoare roşii. Aceeaşi mlaştinã este cãminul maimuţelor capucin, al ibisilor purpurii si al furnicarului matasos.