Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Wed, Aug 20th, 2014

Film – Metropolis – Metropolis (1927)

poster Metropolis (1927) Metropolis, reprezentant al miscarii expresioniste germane, film alb-negru SF german aparut in 1927, regia Fritz Lang.
In rolurile principale: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich.

Caseta film Metropolis
Titlul original: Metropolis
Regia: Fritz Lang
Scenariul: Thea von Harbou
Distributia: Gustav Fröhlich (Freder), Brigitte Helm (Maria și dublura robot), Alfred Abel (Joh Fredersen), Rudolf Klein-Rogge (Rotwang), Heinrich George (Grot), Fritz Rasp (spionul lui Fredersen), Theodor Loos (Josaphat, asistentul lui Fredersen), Erwin Biswanger (Georgy sau 11811, un muncitor)
Durata: 153 minute
An: 1927
Gen: Drama/SF

Cu o durata initiala de peste doua ore, “Metropolis” de Fritz Lang este prima lucrare de anticipatie stiintifica de mare respiratie, cu decoruri uriase, mii de figuranti, efecte speciale realizate printr-o tehnica de varf la acea vreme, numeroase scene de violenta si sex, o morala severa, un joc actoricesc excelent, o nota de gotic german si secvente fantastice inovatoare. Finantat de UFA, cel mai mare studio cinematografic al Germaniei, filmul a iscat controverse in epoca dovedindu-se un dezastru din punctul de vedere al incasarilor la box-office si ducand studioul aproape la ruina.

FilmulMetropolis
Actiunea, se aseamana unui basm: Freder Fredersen (Gustav Frtihlich), fiul protejat at Stapanului Metropolisului (Alfred Abel), afla despre vietile nefericite ale milioanelor de muncitori care asigura existenta stralucitorului megalopolis. Freder ajunge sa descopere realitatea cu ajutorul virtuoasei Maria (Brigitte Helm), o pacifista care propovaduieste in permanenta calea medierii in disputele industriale, dar si angajandu-se sa munceasca in secret, intr-o infernala tura de zece ore, la una dintre masinile de slefuit. Stapanul il are drept sfatuitor pe inginerul nebun Rotwang (Rudolf Klein-Rogge), creatorul unei femei-robot, copie malefica a Mariei, pe care o dezlantuie asupra orasului.