Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Mon, Dec 6th, 2010

Film – Primavara, vara, toamna, iarna… si din nou primavara (2003)

Primavara, vara, toamna, iarna… si din nou primavara

 

poster film Spring Summer Fall Winter And Spring Nu, nu este vorba despre arte martiale , desi parti ale filmului care trateaza acest subiect sunt destule si nu este vorba nici despre religie; filmul Bom yeoreum este mai intai un film de arta, care expune alegoric cunoasterea sinelui in drumul sau spre contopirea cu lumea, spre echilibru.

Iata ce afirma, intr-un scurt extras, regizorul sud-corean, Kim Ki-duk, despre “Bom yeoreum..”: “Prin cele patru anotimpuri si prin viata calugarului care traieste in Templul Jusan Pond inconjurat numai de natura, am dorit sa infatisez bucuria, supararea, parerea de rau si placerea din vietile noastre…”
——–
Filmul “Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom” este creat sub imperiul simbolisticii budiste.
Cateva din simbolurile budiste care apar in film:
(prima) Primavara -> Cainele
Vara -> Cocosul
Toamna -> Pisica
Iarna -> Sarpele
(a doua) Primavara -> Broasca testoasa
>>
Templul in mijlocul apei= floarea de lotus.
Pisica si Sarpele= pacatele lumesti, dar si Intelepciunea; vedeti in film ideogramele pictate cu coada pisicii, ca o ispasire..
——–
Caseta film Primavara, vara, toamna, iarna… si din nou primavara
Titlul original: Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom
Titlu alternativ: Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring
Regia: Kim Ki-duk
Scenariul: Kim Ki-duk
Muzica: Park Ji-woong
Distributia: Su Oh-yeong (batranul calugar), Kim Young-min (tanarul calugar – toamna), Seo Jae-kyung (copilul – primavara ), Kim Jong-ho, Ha Yeo-jin (tanara), Choi Min (detectivul Choi), Ji Dae-han (detectivul Ji), Kim Ki-duk (calugarul adult – iarna)
Durata: 103 minute
An: 2003 . Producatori: Karl Baumgartner si Lee Seung-jae

FilmulPrimavara, vara.. (Bom yeoreum..) – despre film
Schitul monahal unde s-a turnat filmul, a fost special construit pentru filmari, in rezervatia naturala (“Jusan Pond”) din provincia Sud-Coreana Kyungsang, Cheongsong.
Lacul “Jusan Pond” a fost creat artificial in urma cu peste 200 de ani. In apele sale care reflecta imaginea muntilor ce-l inconjoara precum o aura mistica, inca mai cresc copaci batrani de sute de ani..
Acceptul pentru construirea manastirii plutitoare pe lacul Jusan Pond a fost dat de Ministerul Mediului din Corea de Sud abia dupa sase luni de negocieri.
Filmul: traind intr-un loc izolat, in schitul plutitor a unui lac, un maestru budist isi invata elevul sa devina calugar. Anotimpurile si anii trec..
(Rolul tanarului elev, in ultimele doua anotimpuri, este interpretat chiar de regizorul filmului. )
——–

Primavara, vara, toamna, iarna… si din nou primavara
Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (2003)

Meditatia, Zen-ul, Poezia, Senzualiatea si Inocenta, Crima si Pocainta, Boala si Terapia, Iubirea si Ura, Dorinta si Calmul, pe toate acestea s-a construit filmul “Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom”..

Budismul,
bazat pe invataturile lui Gautama Siddhartha ( Buddha Shakyamuni ), este o religie si o filozofie orientala aparuta in India în secolul al VI-lea î.Hr. In prezent, budismul este o religie divizata, fara o limba sacra comuna.
Budismul imparte lumea dupa trei aspecte: impermanenţa, non-sinele si insatisfacţia, sustinand ca reîncarnarea (“samsara”) sufletului (atman) se face pe baza rezultantei faptelor comise şi a legilor karmice.
Alti termeni importanti legati de filozofia budista: Nirvana, Sila, Samadhi, Prajñā, Dharmachakra, Mandala, Mantra, Tantra, Mudra, chakra, sutra, bodhisattva..

Budismul estic este practicat în China, Japonia, Coreea, Singapore, o parte din Rusia şi majoritatea Vietnamului.
Budismul nordic este practicat în Tibet, regiunea Himalayană şi Mongolia.
Numărul actual al budiştilor variază între 230 şi 500 de milioane.