Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Sun, Feb 15th, 2015

Film – Viata lui Emile Zola – The Life Of Emile Zola (1937)

poster The Life Of Emile Zola (1937) The Life Of Emile Zola, drama, film american biografic aparut in 1937, regia William Dieterle.
In rolurile principale: Paul Muni, Gale Sondergaard, Joseph Schildkraut.

Caseta film The Life Of Emile Zola
Titlul original: The Life Of Emile Zola
Regia: William Dieterle
Scenariul: Norman Reilly Raine, Heinz Herald
Distributia: Paul Muni (Emile Zola), Gale Sondergaard (Lucie Dreyfus), Joseph Schildkraut (Capitanul Alfred Dreyfus), Gloria Holden (Alexandrine Zola), Donald Crisp (Labori), Erin O’Brien-Moore (Nana), John Litel, Henry O’Neill (Colonel Picquart), Morris Carnovsky (Anatole France)..
Durata: 116 minute
An: 1937
Gen: Biografic/Drama

FilmulViata lui Emile Zola
Facem cunostinta cu eseistul si romancierul francez  Zola pe vremea cand rabda de foame intr-o mansarda pariziana impreuna cu prietenul sau, pictorul Paul Cezanne. La fiecare incercare de-a lui de a scrie “adevarul” era adus la tacere de cenzorii guvernamentali. Totusi, celebritatea si averea il gasesc si pe Zola, odata cu publicarea romanului “Nana”, povestea foarte bine vanduta a unei prostituate. Ajuns un scriitor foarte celebru, el isi risca fara ezitare succesul confortul si averea, pentru a sustine o idee in care crede cu tarie. Marea parte a beneficiilor aduse de acest roman, Zola le foloseste pentru a apara reputatia capitanului Alfred Dreyfus, acuzat de tradare si condamnat la “Devil’s Island”, capitan de a carui nevinovatie Zola este convins.

Viata lui Emile Zola – The Life Of Emile Zola (1937) subtitrat

Publicarea celebrului manifest “J’accuse” il expune pe  Zola oprobriului public si urmaririi penale.

Émile Zola

Émile Zola

Émile Zola (n. 2 aprilie 1840 – d. 29 septembrie 1902) a fost un romancier francez, cel mai important exemplu al școlii naturaliste și o figură majoră a eliberării politice a Franței.

Afacerea Dreyfus (1894 – 1899)
Romancierul intervine în afacerea Dreyfus la sfârșitul anului 1897. Campaniile de ură antisemită îl determină pe Zola să se implice în favoarea evreilor.
Primul său articol este publicat în Le Figaro. Este urmat de Le Syndicat pe 1 decembrie și de Procès-verbal pe 5 decembrie. Zola le concluzionează prin fraza profetică, rămasă celebră: „La vérité est en marche et rien ne l’arrêtera”.
Adevăratul trădător, comandantul Walsin Esterházy, în locul căruia a fost acuzat Alfred Dreyfus, este denunțat și apoi judecat de un consiliu de război la Paris la data de 10 ianuarie 1898. Este achitat ziua următoare. După condamnarea unui nevinovat și achitarea celui ce poartă vinovăția, Zola se simte determinat să aibă o reacție publică, reacție ce s-a dovedit extrem de energică.