Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Wed, Jun 25th, 2014

Documentar – Razboiul care va termina razboiul – WW 1: The war to end war (2013)

poster The war to end war (2013)  Europa in perioada premergatoare Primului Razboi Mondial: acest documentar captivant trateaza cauzele conflictului care va schimba lumea, oprindu-se cu numeroase detalii si imagini de arhiva asupra contextului social, economic, politic al epocii in care s-a declansat iadul pe pamant.
Moment definitoriu in istoria lumii, Primul Razboi Mondial va fi cel mai sangeros conflict de pana atunci: niciodata nu mai fusesera atrase atat de multe tari pe campurile de lupta.
O descriere remarcabila a anilor de dinaintea Marelui Razboi, documentarul este alcatuit din cinci acte: “Drumul spre razboi”, “Scanteia”, Acum ori niciodata”, Planuri de razboi”, “Ramas bun si noroc”.

Primul razboi mondial – Cu steagurile in vant

Razboiul care va termina razboiul
The war to end war” sau “The war to end all wars” a fost un termen care facea referire, in mod idealist, la Primul Razboi Mondial; in prezent expresia este utilizata in principal in mod peiorativ.
Pe parcursul lunii august 1914, imediat după izbucnirea războiului, scriitorul si comentatorul britanic H.G.Wells a publicat o serie de articole in ziarele londoneze, care ulterior au aparut sub forma unei carti cu titlul The War That Will End War (Razboiul care va termina razboiul).
Mai tarziu, lozinca “Razboiul care va termina razboiul” a fost asociata cu Woodrow Wilson (al 28-lea presedinte SUA), chiar daca acesta a utilizat-o doar o data. Impreuna cu expresia “make the world safe for democracy” (faceti o lume mai sigura pentru democratie), i-a intarit lui Woodrow Wilson convingerea ca intrarea Americii in razboi a fost necesara pentru conservarea libertatii umane.
*Tari participante la Primul Razboi Mondial:
Antanta:Belgia, Franta si imperiul sau (Algeria, Indo-China, Afica de Vest, etc.), Anglia si imperiul sau (Australia, Noua Zeelanda, Canada, India si Africa de Sud, SUA, Rusia, Italia, Serbia, Romania, Grecia, Japonia.
Puterile Centrale:Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria.