Filme vechi, filme subtitrate online, filme romanesti, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Fri, Jun 25th, 2010

Enemy at the Gates – Inamicul e aproape – vedeti filmul

Share This
Tags

poster enemy at the gates Enemy at the Gates (2001)

Enemy at the Gates  – Inamicul e aproape – vedeti filmul tradus ro

Titlul filmului a fost luat dupa cartea lui William Craig, “Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad”; cartea descrie evenimentele referitoare la Batalia Stalingradului, intre anii 1942–1943.
Filmul a fost criticat atat in Rusia cat si in Vest, pentru abaterea de la documentele istorice.
In cartea sa “Stalingrad”, istoricul Antony Beevor spune ca Zaitsev a existat cu adevarat dar ca infruntarea dintre el si König este o fictiune.
Personajele principale sunt figuri istorice, cu exceptia lui Danilov si posibil si a lui Konig si este foarte putin probabil ca ele sa se fi intersectat ori sa fi avut vreun contact personal.
Scriitorul ruso-german Wladimir Kaminer a jucat in film in rolul secundar al unui soldat rus. Kaminer a criticat modul in care au fost portretizati soldatii rusi.
Unii din veteranii Armatei Rosii de la Stalingrad, dupa 7 mai 2001 – data la care filmul a fost prezentat in Rusia, ofensati de modul in care era prezentata Armata Rosie, s-au adresat Dumei cerand retragerea filmului. Cererea a fost respinsa.

Caseta filmului
Regizor: Jean-Jacques Annaud
Scenariu: Jean-Jacques Annaud, Alain Godard
Muzica: James Horner
Distributia: Jude Law, Ed Harris, Rachel Weisz, Joseph Fiennes, Bob Hoskins, Gabriel Thompson
Durata film: 131 minute

Descriere film:
Stalingrad, 1942. Invazia germana in Uniunea Sovietica atinsese orasul Stalingrad, redus acum la ruine. Vassili Zaitsev, un taran fara scoala, din Urali, voluntar in Armata Rosie, supravietuieste neinarmat pe linia frontului intre germani si tragatorii NKVD care îşi împuşcau soldatii ce se retrageau.
Recuperand o pusca, Zaitsev ucide 5 soldati germani cu doar cele 5 gloante avute. Fapta sa il impresioneaza pe comisarul politic Danilov, martor la scena.
Danilov descrie si publica intamplarea intr-un ziar . Povestea sa creeaza o puternica impresie in randul poporului rus, Zaitsev devenind erou national si icoana a propagandei.
Legatura de prietenie dintre Zaitsev si Danilov va fi supusa unei incercari, ambii fiind indragostiti de aceeasi Tania – o voluntara a militiei locale .
Pentru a contracara eficacitatea lunetistilor sovietici, celui mai bun lunetist german Erwin König i se incredinteaza sarcina eliminarii lui Zaitsev. Astfel, König urmeaza sa vina la Stalingrad, orasul in care fiul său fusese ucis.

vedeti aici filmul Enemy at the Gates – cu subtitrare in limba romana


Server 1StalinIosif Vissarionovici Stalin (1878 – 1953)

din tată georgian şi mamă osetină, a fost un revoluţionar bolşevic şi conducător politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, în urma morţii lui Vladimir Ilici Lenin, câştigând în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troţki şi consolidându-şi pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, şi după încheierea acestuia, până la moartea sa. Regimul său de ideologie marxist-leninistă  este adeseori numit stalinism.

Bătălia de la Stalingrad a fost un punct de cotitură dintre cele mai importante ale celui de-al doilea război mondial şi este considerată cea mai sângeroasă şi mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de brutalitate şi de lipsa de grijă pentru populaţia civilă, manifestate de ambele părţi angrenate în conflict.

Din toate punctele de vedere, bătălia de la Stalingrad a fost cea mai sângeroasă, cu cele mai multe pierderi într-o singură bătalie. A durat 199 de zile. Pierderile în rândurile militarilor Axei au fost de circa 850.000 de oameni. Printre aceştia, 400.000 de germani, 200.000 de mii de români, 130.000 de italieni şi 120.000 de unguri. Mai mult de 40.000 de civili sovietici au murit în oraş şi în suburbii. Numărul de civili ucişi în zonele din raionul înconjurător nu a putut fi estimat.

Pentru eroismul apărătorilor sovietici, oraşul a fost decorat în 1945 cu titlul de Oraş Erou. În anii ce au urmat războiului, un monumet gigantic al „Mamei Rusia” a fost ridicat pe Kurganul Mamaev, dealul care veghează oraşul. Statuia formează o parte dintr-un complex memorial care mai include şi clădiri în ruină, lăsate în mod deliberat în starea în care erau în timpul luptelor. Silozul, ca şi Casa Pavlov pe care sovieticii au apărat-o timp de două luni până la eliberare, mai pot fi şi azi vizitate.

Stalingrad – Volgograd

În 1961, oraşul a fost rebotezat Volgograd (“Oraşul Volga”), ca parte a programului lui Nikita Hruşciov de destalinizare. Această schimbare a fost foarte controversată, dat fiind renumele internaţional câştigat de oraş în timpul războiului. În 1985, când în fruntea statului sovietic era Constantin Cernenko, au existat propuneri pentru revenirea la numele Stalingrad. Deşi populaţia a sprijinit tot timpul o asemenea revenire, guvernul Rusiei nu a luat încă nici o hotărâre în acest sens.

     Funeraliile lui Vassili Zaitsev

    la Stalingrad – Volgograd

Capitanul Vassili Grigorevich Zaitsev (rusa: Василий Григорьевич Зайцев) (Martie 23, 1915 Decembrie 15, 1991) a fost lunetist in al II-lea Razboi Mondial, remarcat pentru activitatea sa intre oct.1942 si ian.1943 in timpul Bataliei de la Stalingrad. A omorat 242 de soldati si ofiteri din Wehrmacht si armatele Axei, inclusiv 11 lunetisti dusmani, dar numarul real ar putea fi mai mare – unii vorbesc de 500. Gradul sau militar in acea perioada a fost de locotenent.

Zaitsev s-a nascut la Yeleninskoye si a crescut in Muntii Urali. Porecla de Zaitsev are aceeasi radacina cu a cuvantului “zayats” (iepure) . Inainte de Stalingrad a servit in Marina Rusa ca functionar dar, citind despre brutalitatile luptelor de la Stalingrad, s-a oferit ca voluntar in prima linie a frontului.

La Stalingrad Zaitsev a pus bazele unei scoli de lunetisti in cladirea fabricii Metiz. Lunetistii lui Zaitsev erau porecliti “zaichata” (iepurasi). Se estimeaza ca lunetistii antrenati de Zaitsev au omorat peste 3000 de soldati inamici.

Zaitsev a lupat la Stalingrad pana in ianuarie 1943, cand a fost ranit la ochi in urma unui atac cu mortiere. A fost tratat de profesorul Filatov care i-a redat vederea.

In 22-feb. 1943 lui Zaitsev i s-a acordat titlul de Erou al Uniunii Sovietice. S-a intors pe front si a terminat razboiul pe raul Dniestr cu rangul de capitan.

La sfarsitul razboiului a vizitat Berlinul. Dupa razboi Zaitsev a condus o fabrica in orasul Kiev, si a ramas in acest oras pana la varsta da 76 ani cand a murit in urma unei boli.

     Document video
Batalia de la Stalingrad

WW2GermanNewsreels  —  15 January 2009  — WW2 Combat footage. German Wartime Newsreel (Die Deutsche Wochenschau Nr. 635, Oct 1942).

Die Deutsche Wochenschau (Stiri Saptamanale Germane) este o serie de reportaje germane incepand cu 1940 si pana la sfarsitul celui de al II-lea Razboi Mondial. Dupa invazia Poloniei (sep. 1939), nazistii au combinat cele patru programe de stiri (Ufa-Tonwoche, Deulig-Tonwoche, Tobis-Woche, Fox-Tönende Wochenschau) intr-un singur jurnal de razboi.

Dntre multele filme facute se remarca: Punctul de vedere Nazist asupra Bataliei din Normandia, Hitler si Mussolini imediat dupa atentatul din 20 iulie 1944 asupra lui Hitler si o ultima filmare cu Hitler acordand distinctii Tinerilor Hitleristi Voluntari la scurt timp dupa Batalia Berlinului.

adresa arhivei germane de filme:

Wochenschau-Archiv

– [ Tradu această pagină ]

Internetportal des Bundesarchiv-Filmarchiv und der DEFA-Stiftung sowie deren Auswerter Deutsche Wochenschau, Transit Film und Progress Film.
www.wochenschau-archiv.de/

About the Author

Filme vechi, filme subtitrate, filme romanesti, documentare, filme de Oscar.