Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Tue, Aug 17th, 2010

Film Agonie si extaz – vedeti aici filmul

Share This
Tags

Agonie si extaz

poster agonie si extaz Se spune ca Heston ar fi fost intrebat intr-un interviu, pe care dintre personajele create de el in filmele sale l-ar vrea invitat la cina? Raspunsul ar fi fost: Michelangelo.
Pentru filmarea pictarii tavanului Capelei Sixtine a fost nevoie sa se creeze o replica a acestuia in Studiourile Cinecitta, Roma.

The Agony and the Ecstasy (1965)
Caseta film Agonie si extaz
Regia: Carol Reed
Muzica: Jerry Goldsmith, Alex North
Scenariul: Irving Stone, Philip Dunne
Distributia: Charlton Heston (Michelangelo), Rex Harrison (Papa Julius II), Diane Cilento (Contessina de Medici), Harry Andrews (Bramante), Fausto Tozzi (Foreman), Alec McCowen, Fausto Tozzi, Maxine Audley, Furio Meniconi, Venantino Venantini, John Cater.
Durata: 138 minute

Filmul s-a inspirat in mare parte din romanul lui Irving Stone, The Agony and the Ecstasy. Scriitorul american Irving Stone, a trait mai multi ani in Italia, a lucrat in cariere de marmura facandu-si ucenicia ca sculptor in marmura. Sursa primara pentru romanul sau a fost corespondenta lui Michelangelo, toate cele 495 de scrisori fiindu-i traduse din italiana de Charles Speroni. Guvernul italian i-a acordat scriitorului Irving Stone premii si onoruri pentru modul in care a prezentat lumii istoria italiana.

Filmul incepe cu o prezentare generala a epocii in care a trait Michelangelo si include cateva din creatiile sale artistice cele mai importante.

vedeti in player filmul Agonie si extaz
filmul are traducere in limba romana


Michelangelo Buonarroti (1475-1564)
alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renasterii italiene.
Michelangelo di Ludovico Buonarroti Simoni a fost al treilea din cei cinci fii ai lui Lodovico di Buonarroti Simoni si ai Francescăi di Neri di Miniato del Sera.

În anul 1534, papa Clement al VII-lea îl aduce din nou la Roma, unde Michelangelo va rămâne până la sfârsitul vietii. Papa îl însărcinează cu pictarea peretelui altarului din Capela Sixtină cu tema Judecătii de Apoi. Când la 31 octombrie 1541  papa Paul al II-lea, urmasul papei Clement, dezveleste pictura, toti cei prezenti rămân uimiti în fata tabloului apocaliptic cu peste trei sute de personaje, dominat de figura lui Iisus-Judecătorul Suprem. Nu au lipsit nici vocile de dezaprobare a celor care au fost revoltati de goliciunea personajelor, considerând opera ca pe o blasfemie.

Capela Sixtină (italiană: Cappella Sistina)
este capela palatului papal din Vatican si este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 si 1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Se găseste în dreapta Bazilicii Sfântul Petru si este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se tin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă si datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.