Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Tue, May 6th, 2014

Film – Andrey Rublyov – Andrei Rublev – Андрей Рублёв (1966) subtitrat

poster film Andrei Rublev Andrei Rublev (Rusă: Андрей Рублёв, Andrey Rublyov), drama, film rusesc aparut in 1966, regia Andrei Tarkovsky. Filmul mai este cunoscut si sub titlul The Passion According to Andrei (Rusă: Страсти по Андрею).
In rolurile principale: Anatoliy Solonitsyn, Ivan Lapikov, Nikolay Grinko.

Caseta film Andrei Rublev
Titlul original: Andrey Rublyov
Regia: Andrei Tarkovsky
Scenariul: Andrey Konchalovskiy, Andrei Tarkovsky
Distributia: Anatoli Solonitsyn (Andrei Rublyov), Nikolai Burlyayev (Boriska), Nikolai Grinko (Daniil Cherny), Tamara Ogorodnikova (Mama lui Iisus), Yuriy Nazarov (Marele prinț), Ivan Lapikov (Kirill), Nikolai Sergeyev (Feofan Grecul), Irma Raush (Durochka), Mikhail Kononov (Foma)..
Durata: 205 minute
An: 1966
Gen: Biografic/Drama/Istoric

Filmul “Andrei Rublyov” este un film complex, se desfasoara pe mai multe planuri si pentru a fi inteles ar trebui vazut de mai multe ori, chiar daca durata sa este relativ mare si-l supune pe spectator la un efort special. Andrei Rublyov face parte din categoria filmelor de arta care nu pot lipsi din biblioteca video.
Acţiunea se desfăşoară pe durata unui sfert de veac şi este alcătuită dintr-un prolog şi şapte părţi. Este in acelasi timp o descriere realista a Rusiei medievale de secol XV.
Filmul a fost realizat in 1966, dar difuzarea sa a fost interzisa de către autorităţile sovietice ale vremii. Totusi in 1969  a fost prezentat hors concours la Cannes. Regizorul Andrei Tarkovski a murit in exil la numai 54 ani.
Andrei Tarkovski: “Dacă astăzi, în epoca noastră, sentimentul religios nu se trezeşte, este sfîrşitul”; “Cu cât este mai mult rău în lume, cu atât mai necesară este arta”.
Partea I. Măscăriciul (1400). II. Teofan Grecul (1405). III. Patimile după Andrei (1406). IV. Judecata de Apoi (1408). V. Năvălirea (1408). VI. Tăcerea (1412). VII. Clopotul (1423).

Rolul pictorului de icoane rus Andrei Rubyov este interpretat de Anatoli Soloniţîn (prezenţă importantă şi în Solaris şi Călăuza).

(filme rusesti, filme de arta, filme vechi, filme interzise, Rusia in secolul XV, biserica ortodoxa, decapitare, tatari, pictura, fresca)
Partea 1Partea 2Opera lui Tarkovski este o continuă interogaţie asupra condiţiei umane. Andrei Rubliov, doar în aparenţă un film biografic despre personalitatea pictorului de icoane rus din secolul al XV-lea (despre a cărui viaţă cronicile nu scriu mai nimic), este o profundă meditaţie pe tema artistului şi a creaţiei, a raporturilor mereu tainice dintre creator şi operă, dintre operă şi timp. “Toate episoadele acestui film” – arăta Costion Nicolescu în suplimentul Litere, arte, idei al ziarului Cotidianul din 22 februarie 1993, consacrat vieţii şi operei lui Andrei Tarkovski – “fac referinţă la creatori şi la problema creaţiei. Un mujic născoceşte un balon şi se prăbuşeşte cu el, altul – măscăriciul – joacă teatru şi intră la ocnă, alţii fac o catedrală şi sunt orbiţi, altcineva toarnă un clopot şi rămâne abandonat şi uitat de toţi în noroi… Iar alţii (tătarii) distrug ceea ce se crează sau chiar pe creatori (puterea).”