Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Fri, Oct 15th, 2021

Film – Asediul Jadotville-ului – The Siege of Jadotville (2016)

poster The Siege of Jadotville (2016)The Siege of Jadotville, război, film Irlanda / Africa de Sud, regia Richie Smyth.
În rolurile principale: Jamie Dornan, Mark Strong, Mikael Persbrandt, Jason O’Mara.

Asediul Jadotville-ului a avut loc în septembrie 1961, în timpul intervenției Națiunilor Unite în conflictul din Katanga din Congo-Léopoldville⁠, în Africa Centrală.
Compania „A”, Batalionul 35 (în serviciul ONU) al contingentului ONUC⁠ al Armatei Irlandeze⁠ a fost atacat de trupele Jandarmeriei Katanga loiale prim-ministrului katanghez MoÏse Kapenda Tshombe⁠.
Soldații irlandezi, modest înarmați, asediați în Jadotville (astăzi, Likasi), au rezistat împotriva atacurilor katangheze timp de șase zile, timp în care o forță de despresurare formată din trupe irlandeze și suedeze au încercat fără succes să ajungă la forța irlandeză..

Caseta film The Siege of Jadotville
Titlul original: The Siege of Jadotville
Regia: Richie Smyth
Scenariul: Kevin Brodbin
Distributia: Jamie Dornan (Commandant Pat Quinlan), Mark Strong (Conor Cruise O’Brien), Mikael Persbrandt (Dag Hammarskjöld), Danny Sapani (Moise Tshombe), Jason O’Mara (Sergeant Jack Prendergast), Michael McElhatton (General McEntee), Guillaume Canet (Rene Faulques), Fiona Glascott (Carmel Quinlan), Emmanuelle Seigner (Madame LaFontagne), Sam Keeley (Billy (Sniper) Ready), Conor MacNeill (Radio op), Luc Van Gunderbeeck (Charles de Gaulle)..
Durata: 108 minute
An: 2016
Gen: Actiune/Drama/Istoric/Razboi/Thriller

Filmul – Asediul Jadotville-ului
..Compania irlandeză, depășită numeric, a fost în cele din urmă forțată să se predea după ce și-a epuizat complet munițiile și proviziile, dar nu înainte de a provoca pierderi grele katanghezilor și mercenarilor lor. Ei au fost ținuti ca prizonieri de război timp de aproximativ o lună, dar nimeni nu și-a pierdut viața.
Acesta a fost ultima ciocnire din cadrul misiunii de menținere a păcii cu operațiuni ale Organizației Națiunilor Unite în Congo⁠ (ONUC) care a utilizat trupe irlandeze și suedeze în acțiuni ostile.

Până la începutul secolului al XXI-lea, statul irlandez nu a dat prea multă recunoaștere bătăliei de la Jadotville. Termenul de „Jadotville Jack” a fost aplicat uneori cu sens peiorativ Forțelor Irlandeze de Apărare.
După incident, niciun soldat irlandez nu a primit vreo decorație pentru acțiunile sale de la Jadotville, deși Quinlan a recomandat mai mulți dintre soldații săi pentru Medalia Militară pentru Vitejie (MMG), cea mai mare distincție militară pentru curaj a Irlandei, pentru acțiunile lor în timpul luptei.
În 2016, guvernul irlandez a acordat o mențiune prezidențială Companiei „A”, prima din istoria statului.

The Siege of Jadotville (2016)