Filme vechi, filme subtitrate online, filme romanesti, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Tue, Jun 8th, 2010

Film Baltagul – Vedeti filmul aici

Baltagul

Baltagul vedeti filmul Baltagul Romanul Baltagul este inclus in programa scolara, iar filmul "Baltagul" nu poate inlocui lecturarea romanului !
Filmul "Baltagul" respecta actiunea povestita in romanul lui Sadoveanu, urmarind traseul parcurs de Vitoria Lipan, o munteanca, nevasta de oier, pentru a-si cauta sotul ucis si a-i demasca pe faptasii crimei.
Filmul Baltagul a fost lansat în 21 august 1970.
( Baltagul este un roman scris de Mihail Sadoveanu. A fost publicat în noiembrie 1930. Romanul a fost scris in numai 17 zile şi este compus din 16 capitole. Sursa de inspiraţie a romanului a fost balada populară „Mioriţa”. Întregul roman este considerat de către exegeţi ca fiind o monografie a satului prezentând aspecte ale firii omului de la sat, tradiţiile şi obiceiurile româneşti: la botez, nuntă, şi înmormântare.)

Regia:
Mircea Mureşan

Distributia:
Ilarion Ciobanu
Anatol Constantin
Nunuta Hodos
Margarita Lozano
Folco Lulli
Sidonia Manolache…Vitoria Lipan

Filmul Baltagul, coproductie romano-italiana.


Descriere:
Nechifor Lipan este un oier instarit din Magura Tracului si sotul Vitoriei Lipan. El pleaca la Dorna sa cumpere oi pe care sa le duca apoi la iernat. Vremea incepe sa se schimbe, se apropie anotimpul rece, iar Vitoria isi pregateste gospodaria pt iarna, ingrijorata fiind din ce in ce mai tare de intarzierea neobisnuita a sotului ei. De aceea merge la preotul Danila, caruia ii destainuie necazul ei si ii cere sfatul. Singurul lucru cu care preotul o poate ajuta pe Vitoria este sa faca o slujba si sa ii scrie o scrisoare din partea ei lui Gheorghita, care se afla la Cristesti, in valea Jijiei cu oile la iernat, in care sa il anunte de disparitia tatalui acestuia…

 

vedeti in player filmul Baltagul

citat din romanul "Baltagul":
"Viaţa muntenilor e grea; mai ales viaţa femeilor. Uneori stau văduve înainte de vreme, ca dânsa. Munteanului i-i dat să-şi câştige pânea cea de toate zilele cu toporul ori cu caţa. Cei cu toporul dau jos brazii din pădure şi-i duc la apa Bistriţei; după aceea îi fac punte pe care le mână până la Galaţi, la marginea lumii. Cei mai vrednici întemeiază stâni în munte. Acolo stau cu Dumnezeu şi cu singurătăţile, până ce se împuţinează ziua. Asupra iernii coboară la locuri largi şi-şi pun turmele la iernat în bălţi."

 regizorul Mircea Mureşan Filmografie Mircea Muresan
    * Toamna se numără…, (1961)
    * Partea ta de vină, (1963)
    * Răscoala (1965) – Cannes 1966 :"Prix de la Premiere Oeuvre" şi nominalizat la Palme d'Or (IMDB)
    * K.O., (1968)
    * Baltagul, (1969) – în selecţia Festivalului de la Veneţia 1969
    * Lunga noapte de şase ani – film documentar, (1970) (distrus)
    * Asediul, (1970)
    * Bariera, (1972)
    * Porţile albastre ale oraşului, (1973)
    * Toate pânzele sus, (1976) – serial TV
    * Împuşcături sub clar de lună, (1977)
    * Ion, Blestemul pământului- Blestemul iubirii, (1979)

Baltag, definitie:
BALTÁG, baltage, s.n. Topor cu coadă lungă, întrebuinţat şi ca armă. ♦ Fig. Lovitură aplicată cu acest topor. [Pl. şi: baltaguri. – Var.: (reg.) baltác s.n.]

About the Author

Filme vechi, filme subtitrate, filme romanesti, documentare, filme de Oscar.