Film – Batalia de la Midway – Midway (1976)
Bătălia de la Midway
Midway, insule de de origine vulcanică, la fel ca si celelalte insule hawaiane.
Coordonate geografice: 28° 13′ N, 177° 22′ W
Batalia de la Midway, film american de razboi regizat de Jack Smight, produs in 1976.
Filmul a fost turnat la bazele navale de la Terminal Island si Long Beach (California) si Pensacola (Florida).
Scenele imbarcarilor s-au filmat la bordul portavionului Lexington (USS Lexington – CV-2) care mai era inca in serviciu si functiona ca baza de antrenament pentru piloti in Golful Mexic.
Inceputul filmului este extras din “Thirty Seconds Over Tokyo“. In film au mai fost incluse si secvente din “Tora! Tora! Tora! “.
Caseta film Batalia de la Midway
Titlul original: Midway
Regia: Jack Smight
Scenariul: Donald S. Sanford
Distributia: Charlton Heston, Edward Albert, Henry Fonda, James Coburn, Glenn Ford, Hal Holbrook, Toshirô Mifune, Robert Mitchum, Cliff Robertson..
Durata: 132 minute
An: 1976
Filmul – Batalia de la Midway
Midway este o cronica a doua batalii ale Razboiului din Pacific din timpul celui de-al doilea razboi mondial, in 1942: Batalia din Marea de Coral si Batalia de la Midway, care au decis soarta razboiului din Pacific.
Pana atunci flota japoneza fusese neinvinsa si depasea US Navy in raport de 4 la 1.
O intriga secundara, povestea de dragoste dintre un tanar pilot american si o japoneza, insoteste naratiunea filmului..
Filmul Batalia de la Midway – Midway (1976) subtitrat
Atolul Midway
este un grup de insule alcătuite din recife de corali situate în Oceanul Pacific de nord. Insulele sunt amplasate la 1/3 din traseul dintre Honolulu si Tokio, si circa la jumătatea distantei dintre California si Japonia de unde provine si numele insulelor.
In anul 1940 insulele devin bază militară a marinei americane, insulele fiind cunoscute în istorie prin bătălia navală de la Midway (4-7 iunie 1942), aceasta fiind o bătălie decisivă dintre Japonia si SUA care asigură suprematia americană în regiunea Oceanului Pacific. In războiul cu Coreea și Vietnam insulele servesc ca statie de transport a materialui de război american.
La data de 31 octombrie 1996 administratia atolului este preluată de Ministerul de Interne American, insulele fiind declarate rezervatie naturală (National Wildlife Refuge), atolul fiind deschis turismului.
–