Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Sat, Oct 30th, 2010

Film – Calatoriile lui Gulliver – Gulliver’s Travels (1996)

Share This
Tags

Calatoriile lui Gulliver

 

poster film Gulliver's Travels - Calatoriile lui Gulliver (1996) - vedeti aici filmul subtitrat Gulliver’s Travels, mini seria TV din anul 1996, este un film artistic ecranizare dupa romanul cu acelasi nume al scriitorului Jonathan Swift. Filmul a fost produs de Hallmark Entertainment si este de notat faptul ca se afla intre putinele adaptari pentru ecran in care sunt prezentate toate cele patru calatorii ale lui Gulliver.

Caseta film Calatoriile lui Gulliver
Titlul original: Gulliver’s Travels
Regia: Charles Sturridge
Scenariul: Simon Moore, Jonathan Swift (romanul)
Distributia: Peter O’Toole: Imparatul din Lilliput, Kristin Scott Thomas: Paznicul nemuritor, Ted Danson: Lemuel Gulliver, Edward Fox: Generalul Limtoc, Geraldine Chaplin: Imparateasa Munodi, Omar Sharif: Magicianul, Alfre Woodard: Regina din Brobdingnag..
Durata: 186 minute
An: 1996

Calatoriile lui Gulliver
Partea I
Călătorie în Lilliput (A Voyage to Lilliput)
Cartea se deschide cu un scurt preambul, în care Gulliver se prezintă, cum era obiceiul în scrierile epocii, si face o expunere a vietii sale si ale călătoriilor făcute până atunci. În prima călătorie, Gulliver este aruncat de valuri în stare de inconstientă, ca singur supravietuitor al unui naufragiu, pe tărmul unei insule. Când îsi revine, constată că este prizonier al unei rase de oameni înalti de cca. 15 cm, locuitori ai unor insule vecine Lilliput si Blefuscu (alegorie la Anglia si Franta)

Partea IICălătorie în Brobdingnag (A Voyage to Brobdingnag)
În tara uriasilor din Brobdingnag, Gulliver face cunostintă cu un alt mod de viată. Locuitorii nu numai că sunt mai mari de statură (cca. 22 m) decât liliputanii, dar îi întrec pe acestia si prin puterea ratiunii.

Partea IIICălătorie în Laputa… (A Voyage to Laputa, Balnibarbi, Glubdubdribb, Luggnagg and Japu)
Locuitorii din Laputa – aroganţi şi închipuiţi savanţi – nu trăiesc pe pământ, ci deasupra lui, pe o insulă zburătoare. Alegoria este transparentă: autorul descrie ştiinţa ruptă de realitate.

Partea IVCălătorie în tara cailor (A Voyage to the Houyhnhnms)
În această ultimă călătorie, Gulliver ajunge pe o insulă ai cărei locuitori se împart în două categorii: o parte a populaţiei este alcătuită din houyhnhnms, cai înzestraţi cu raţiune şi având capacitatea vorbirii, cealaltă parte din ființe yahoo, asemenea oamenilor, însă primitivi şi brutali, care – spre surprinderea cailor – mai au şi defectul de a merge pe două gambe..

Filmul  Calatoriile lui Gulliver – Gulliver’s Travels (1996) subtitrat


Partea 1


Partea 2

Călătoriile lui Gulliver
este un roman în patru părti, capodoperă a scriitorului anglo-irlandez Jonathan Swift, scris sub pseudonimul de Dr. Lemuel Gulliver, în care fantezia autorului se împleteste cu o aspră satiră socială. Editorul cărtii a publicat prima editie în 1726 cu numeroase modificări aduse textului original, temându-se că anumiti cititori ar fi fost ofensati de unele pasaje ale povestirii. O versiune integrală apare în anul 1735. Opera este pe nedrept considerată de unii, chiar si în zilele noastre, drept “literatură pentru copii”, în realitate este vorba de una din cele mai semnificative creatii ale literaturii engleze din perioada de început a iluminismului european.

În “Călătoriile lui Gulliver” (roman început în anul 1721 si terminat în 1726), cu titlul complet “Călătorii în mai multe tări îndepărtate ale lumii” (“Travels into Several Remote Nations of the World”) sunt descrise aventurile naivului Dr. Lemuel Gulliver (în engleză: gullible = credul), medic si căpitan de corabie, scrise la persoana întâia, în diverse tări imaginare.