Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Thu, Dec 28th, 2017

Film – Călugărița – La religieuse – The Nun (1966) [HD]

Share This
Tags

Călugărița

poster La religieuse - The Nun (1966)La religieuse (Suzanne Simonin, la Religieuse de Denis Diderot), dramă, film francez apărut în anul 1966, regia Jacques Rivette.
În rolurile principale: Anna Karina, Liselotte Pulver, Micheline Presle.

Caseta film La religieuse
Titlul original: La religieuse
Titlul alternativ: The Nun
Regia: Jacques Rivette
Scenariul: Jean Gruault, Jacques Rivette
Distributia: Anna Karina (Suzanne Simonin), Liselotte Pulver (Mme de Chelles), Micheline Presle (Mme de Moni), Francine Bergé (Sister Ste. Christine), Francisco Rabal (Dom Morel), Yori Bertin (Sister Ste. Thérèse), Catherine Diamant (Sister Ste. Cecile), Christiane Lenier (Mme Simonin), Wolfgang Reichmann (Father Lemoine)
Durata: 135 minute
An: 1966
Gen: Drama

Filmul – Călugărița
Adaptare liberă a unui roman controversat scris de Diderot care poartă acelaşi titlu, acest film este rezultatul imaginaţiei şi nu este menit a fi un portret exact al instituţiilor religioase, nici chiar din secolul al XVIII-lea.
Spectatorii îl vor vedea din această dublă perspectivă, istorică şi romantică, fără o generalizare superficială, nedreaptă şi evident lipsită de temei.
În 1760, Denis Diderot avea 47 de ani. În câteva săptamâni, directorul “Enciclopediei” scrie “La Religieuse”. În secolul al XVIII-lea, viaţa în manastiri nu mai păstrează decât aspectele exterioare ale unei vieţi religioase autentice. Mulţi burghezi şi aristocraţi îşi trimit fiicele să se instruiască în manăstiri până când acestea se căsătoresc.
Totodată, acestea sunt locuri de refugiu pentru văduve şi femei singure. În acele vremuri era singura formă de supravieţuire. Se numea “beneficiu”.
Maicile superioare sunt de obicei numite în funcţie de gradul lor de nobleţe. Adesea foarte tinere, uneori chiar sub douăzeci de ani, vin să conducă mari mânăstiri. Multe dintre ele devin, de obicei, scene pentru divertisment şi spectacole. Regulile religioase nu sunt îndeplinite si îşi pierd menirea în contactul cu această viaţă lumească.
În romanul său, Diderot este inspirat de personaje reale. Louise Adelaide d’Orleans, fiica Regentului Philippe care a fost Stareţa la Chelles, în 1719, i-a servit drept model atunci când şi-a imaginat maica superioară, de la Saint Eutrope.
Suzanne Simonin, “calugăriţa”, aminteşte de Marguerite Delamarre al cărui tată, pentru a-şi spori averea, a internat-o într-o mânăstire de la vârsta de trei ani. În 1752, aceasta a încercat să se elibereze invocând constrângerea la care a fost supusă.
A pierdut însă procesul şi a rămas în mânăstire până la moartea sa. Mânăstirea Longchamps este cea care apare în opera lui Diderot. “La Religieuse” ar putea fi rezumată cu aceste cuvinte ale lui Bossuet: “Nu cu uşurinţă intră într-o asemenea grea profesie şi dacă nu simţi un groaznic dezgust pentru lume, rămâi afară, soră, nu în mânăstire”.

Călugărița – La religieuse – The Nun (1966) subtitrat