Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Tue, Apr 11th, 2017

Film – Crucişătorul Potemkin – Bronenosets Potyomkin – Battleship Potemkin (1925)

poster Battleship Potemkin

Bronenosets Potyomkin (Броненосец «Потемкин»), drama, istoric, film alb-negru mut, film rusesc aparut in 1925, regia Sergei Eisenstein.
In rolurile principale: Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky, Grigori Aleksandrov.

 

Revolutia rusa din 1917 a dus la constituirea Uniunii Sovietice. Revoluția din Octombrie a fost condusă de Lenin. In anul 1917, in URSS (Uniunea Rpublicilor Federative Ruse), Vladimir Ilici Lenin a dezincriminat homosexualitatea si a permis oamenilor cu orientari deschis homosexuale sa faca parte din guvern.
Lenin In 1933, Iosif Visarionovici Stalin a re-incriminat homosexualitatea, prin lege homosexualii fiind pedepsiti cu pana la 5 ani de munca grea. Dupa disolutia Uniunii Sovietice, Legea a ramas in vigoare pana in anul 1993.
A fost Lenin homosexual? Da!, spun arhivele secrete ale KGB.
Multe relatari ale vremii, au afirmat drept cauză a morții lui Lenin, sifilisul. Ulterior, in anul 2004, un articol (“retrospective diagnosis”), publicat in The European Journal of Neurology, intareste aceste suspiciuni.

Caseta film Bronenosets Potyomkin
Titlu original: Броненосец «Потемкин»
Titlul alternativ: Battleship Potemkin
Regia: Sergei Eisenstein
Scenariul: Nina Agadzhanova
Distributia: Aleksandr Antonov (Grigory Vakulinchuk), Vladimir Barsky (Comandantul Golikov), Grigori Aleksandrov (Ofiter Giliarovsky), Ivan Bobrov (marinar), Mikhail Gomorov (marinar), Aleksandr Levshin (ofiter), N. Poltavseva (femeia cu pince-nez), Konstantin Feldman (Student agitator), Beatrice Vitoldi (femeia cu caruciorul pt. copil)
Durata: 66 minute
An: 1925
Gen: Drama/Istoric

FilmulCrucisatorul Potemkin
Bazat pe evenimente istorice, filmul descrie revolta de pe crucisatorul Potemkin. Ceea ce pornise ca o miscare de protest a echipajului, care primise carne stricata la masa, a sfarsit ca revolta. Marinarii au inaltat drapelul roșu si au incercat sa porneasca revolutia in Portul Odessa.
Partea întâi: OAMENI ŞI VIERMI, Partea a doua: DRAMĂ PE PUNTE, Partea a treia: UN MORT CERE DREPTATE, Partea a patra: TREPTELE DIN ODESSA, Partea a cincea: ÎNTÂLNIREA CU ESCADRA.
(filme vechi, filme rusesti, in rada portului Odessa, marinarii de pe crucisator, locuitorii orasului Odessa, oameni cazuti pe trepte, masacru, soldati marsaluind peste cadavre, nu trageți – Не стреляйте!)

Crucişătorul Potemkin – Bronenosets Potyomkin (1925) subtitrat