Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Fri, Aug 13th, 2021

Film – Dunkirk – Dunkirk (1958) John Mills, Richard Attenborough

poster Dunkirk (1958)Dunkirk, război, film Marea Britanie, regia Leslie Norman.
În rolurile principale: John Mills, Richard Attenborough, Bernard Lee.

Filmul Dunkirk (1958) se bazează pe romanele “The Big Pick-Up” de Elleston Trevor și “Dunkirk”, co-autor de locotenentul Ewan Butler și maiorul J. S. Bradford.

Batălia de la Dunkerque (rar Punga de la Dunkerque / Dunkirk) este numele sub care sunt cunoscute apărarea și evacuarea forțelor Aliaților care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a celor germane.
După cele zece luni ale războiului ciudat, Bătălia Franței a început în dimineața de 10 mai 1940. În est, Grupul de Armate B germană a invadat și a ocupat Olanda. După aceasta, a înaintat spre vest prin Belgia. Pe 14 mai, Grupul de Armate B a năvălit prin regiunea Ardenilor și a înaintat rapid spre vest spre Sedan, după care și-a schimbat direcția de atac spre Canalul Mânecii. Această mișcare a fost numită de mareșalul Erich von Manstein „tăietura de seceră”.
Din punga de la Dunkerque au fost evacuate trupe aparținând la cinci națiuni: britanici, francezi, belgieni, olandezi și polonezi.

În timp ce peste 330.000 de soldați aliați au fost salvați, forțele militare britanice și franceze au suferit totuși pierderi grele și au fost forțate să abandoneze aproape toate echipamentele lor; aproximativ 16.000 de soldați francezi și 1.000 de soldați britanici au murit în timpul evacuării.

Numele Dunkirk vine probabil din vechea olandeză, deoarece a apărut în 1067 sub forma Dunkerka, care înseamnă „biserica dunei”.

Caseta film Dunkirk
Titlul original: Dunkirk
Regia: Leslie Norman
Scenariul: J. S. Bradford (cartea), Ewan Butler (cartea), David Divine (scenariul)
Distributia: John Mills (Cpl “Tubby” Binns), Richard Attenborough (John Holden), Bernard Lee (Charles Foreman), Robert Urquhart (Pte Mike Russell), Ray Jackson (Pte Barlow), Ronald Hines (Pte Miles), Sean Barrett (Frankie, Holden’s apprentice), Roland Curram (Pte Harper), Meredith Edwards (Pte Dave Bellman), Michael Bates (Airman Froome), Rodney Diak (Airman Pannet), Michael Shillo (Jouvet, a French reporter), Eddie Byrne (commander (Tough’s Yard), Maxine Audley (Diana Foreman, Charles’s wife), Lionel Jeffries (colonel (medical officer), Victor Maddern (merchant navy seaman in pub), Anthony Nicholls (military spokesman), Bud Flanagan and Chesney Allen (ei înșiși), Kenneth Cope (Lt Lumpkin), Denys Graham (Pte Fraser), Barry Foster (the despatch rider who directs Tubby to the artillery battery), Warwick Ashton (battery sergeant major), Peter Halliday (battery major), John Welsh (staff colonel), Lloyd Lamble (staff colonel), Cyril Raymond (General Viscount Gort, VC), Nichol(Hannen (Vice-Admiral Ramsay at Dover), Patricia Plunkett (Grace Holden, John’s wife), Michael Gwynn (commander at Sheerness), Fred Griffiths (Old Sweat), Dan Cressy (Joe), Christopher Rhodes (sergeant on the beaches), Harry Landis (Dr Levy, a military doctor working on the beach), John Horsley (padre), Patrick Allen (sergeant on parade ground), Bernard Cribbins (thirsty sailor), William Squire (captain of minesweeper), Bud Tingwell (sergeant in cookhouse)
Durata: 134 minute
An: 1958
Gen: Acțiune/Drama/Istoric/Razboi

Dunkirk (1958)

Filmul – Dunkirk
Al II-lea Război Mondial.
În mai 1940, jurnalistul englez Charles Foreman se străduiește să-și informeze cititorii despre pericolele pe care le prezintă acumularea forțelor germane în vestul Europei. El se ridică împotriva Ministerului Informației (Ministry of Information) pentru suprimarea adevărului. Cetățenilor britanici, inclusiv vecinului său John Holden, li s-a indus liniștea din lipsa unor lupte semnificative din timpul „războiului ciudat”. Holden deține un garaj în care fabrică piese pentru armata britanică și nu este preocupat de război.

Începe bătălia pentru Franța și germanii avansează rapid, prinzând forțele aliate de-a lungul coastei Canalului. Caporalul „Tubby” Binns al Forței Expediționare Britanice (BEF) și secțiunea sa epuizată se întorc dintr-o misiune pentru a găsi compania lor retrasă.
Ofițerul lor moare într-un atac aerian german, lăsându-l pe Binns să conducă patru bărbați demoralizați (soldații Barlow, Bellman, Fraser și Russell) pe care trebuie să-i mențină în mișcare..


Alte informații:

Evacuarea de la Dunkerque / Dunkirk, operațiunea cu numele de cod Dynamo, cunoscută și ca Miracolul Dunkirk, a fost acțiunea de evacuare a trupelor aliate staționate pe plajele și în portul Dunkerque, (Franța), din perioada 27 mai – 4 iunie 1940. Evacuarea a devenit necesară în momentul în care un mare număr de soldați britanici, francezi și belgieni au fost izolați și încercuiți de armata germană în timpul Bătăliei Franței din timpul celei de-a doua conflagrații mondiale. Într-un discurs din House of Commons, premierul britanic Winston Churchill a numit evenimentele din Franța „un dezastru militar colosal”, afirmând că „întreaga rădăcină și inimă și creier ale Armatei Britanice” a fost abandonată pe țărmul de la Dunkirk și pare să fie pe drumul pieirii sau capturării. În vestitul său discurs We shall fight on the beaches de pe 4 iunie, el a afirmat că recuperarea trupelor din Franța a fost un „miracol al salvării “

BEF (Forța Expediționară Britanică) a pierdut 68.000 de soldați (morți, răniți, dispăruți în luptă sau prizonieri) între 10 mai și 22 iunie. Tot echipamentul greu a fost abandonat. Au fost abandonate în Franța 2.472 de tunuri, 20.000 de motociclete și alte 65.000 de vehicule precum și cantități uriașe de provizii, muniție și combustibil. Aproape toate cele 445 de tancuri trimise în Franța au fost abandonate.