Filme vechi, filme subtitrate online, filme romanesti, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Thu, Feb 15th, 2018

Film – Fantomele lui Goya – Goya’s Ghosts (2006)

Fantomele lui Goya

poster Goyas ghosts Pe fundalul bramburelii politice de la sfarsitul inchizitiei spaniole si inceputul invaziei din Spania de catre armata lui Napoleon, filmul “Fantomele lui Goya”  surprinde esenta si frumusetea creatiei artistice a lui Goya – care este cel mai bine cunoscut pentru ambele reprezentari: curtea regala si oamenii sai, dar si reprezentarile sumbre ale brutalitatii razboiului si vietii in Spania secolului 18.

Caseta film Fantomele lui Goya
Titlul original: Goya’s Ghosts
Regia: Milos Forman
Scenariul: Jean-Claude Carriere, Milos Forman
Distributia: Natalie Portman, Javier Bardem, Stellan Skarsgård (Goya), José Luis Gómez, David Calder, Julian Wadham, Manuel de Blas, Jack Taylor, Randy Quaid, Genoveva Casanova .
Durata: 113 minute

Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828)
a fost un important pictor si creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea. La un secol după Velázquez si cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referintă pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curtii regale, la fel ca si multi alti pictori ai secolului al XVIII-lea.

La sfârsitul anului 1807, armatele franceze ocupă Spania, împăratul Napoleon il asează pe tronul Spaniei pe fratele său Joseph. La fel ca multi contemporani din toată Europa, Goya a crezut la început că domnia lui Napoleon va duce la răspândirea ideilor revolutionare si la democratizarea Spaniei. Aceste sperante sunt sterse de războiul care va dura până în anul 1814, până în momentul retragerii trupelor franceze. După întoarcerea la tron a regelui Ferdinand al VII-lea, artistul trebuie să demonstreze că în timpul guvernării franceze a rămas fidel coroanei spaniole. Ultima lucrare care i-a fost comandată de rege – un tablou destinat catedralei din Sevilla – va fi executată în anul 1817.

Fantomele lui Goya – Goya’s Ghosts (2006) subtitrat

About the Author

Filme vechi, filme subtitrate, filme romanesti, documentare, filme de Oscar.