Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Tue, Oct 26th, 2021

Film – Goya în Bordeaux – Goya en Burdeos (1999) Francisco Rabal

poster Goya en Burdeos (1999)Goya en Burdeos (Goya in Bordeaux), dramă istorică, film Spania, regia Carlos Saura.
În rolurile principale: Francisco Rabal, Maribel Verdú, José Coronado.

Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos, Aragon, Spania – d. 16 aprilie 1828, Bordeaux, Franța) a fost un important pictor și creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea..

(san fernando academy of fine arts madrid, pictura, ducesa de alba, exil, coruptie, furtuna, regina maria luisa a spaniei, referire la jacob jordaens, aristocrat, cruzime, executie, asasin, armata franceza, flamenco, dragoste, model nud, nuditate, sex

Caseta film Goya en Burdeos
Titlul original: Goya en Burdeos
Titlul alternativ: Goya à Bordeaux / Гойя в Бордо
Regia: Carlos Saura
Scenariul: Carlos Saura
Distributia: Francisco Rabal (Goya), José Coronado (Goya – young), Dafne Fernández (Rosario), Eulalia Ramón (Leocadia), Maribel Verdú (María del Pilar Teresa Cayetana de Silva y Álvarez de Toledo, 13th Duchess of Alba), Joauqin Climent (Moratín), Cristina Espinosa (Pepita Tudó), José María Pou (Manuel de Godoy), Saturnino García (Cura y San Antonio), Carlos Hipólito (Juan Valdés), Emilio Gutiérrez Caba (José de la Cruz)
Durata: 107 minute
An: 1999
Gen: Biografic/Drama/Istoric/Razboi

Filmul – Goya in Bordeaux
..În anul 1823, Ferdinand al VII-lea le cere francezilor ajutor armat pentru a înăbuși revoluția care izbucnise la Madrid. În 1824, Goya pleacă la Plombières-les-Bains, o stațiune din munții Vosgi. După o lună în care vizitează Parisul, se stabilește la Bordeaux. Faptul că se găsea în străinătate nu îi slăbește forța de creație. Goya pictează scene de coridă, portrete (“Lăptăreasa din Bordeaux”, 1827), realizează miniaturi. În primăvara anului 1825 se îmbolnăvește, trei ani mai târziu, pe 16 aprilie 1828, moare la Bordeaux. Rămășițele artistului vor reveni în Spania, la sfârșitul primului război mondial. De la el ne rămâne și cunoscuta expresie “Somnul rațiunii naște monștri”

Francisco de Goya, aflat în exil la Bordeaux împreună cu ultima sa amantă Leocadia Zorrilla de Weiss, face pentru fiica lui, Rosario, o trecere în revistă a evenimentelor care i-au marcat viața. Îi vorbește despre un Goya tînăr, despre extazul faimei, despre convulsiile politice, despre dragostea pentru ducesa de Alba, despre intrigile de palat și despre jocul seducției.

Goya en Burdeos (1999)