Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Fri, Oct 15th, 2010

Film Leningrad vedeti aici filmul Attack on Leningrad

Leningrad

 

poster film leningrad - attack on leningrad Aceasta coproductie ruso-britanica, cu distributie internationala, este un film omagiu adresat soldatilor care au luptat pentru apararea orasului si locuitorilor orasului Leningrad, Sankt Petersburgul de azi.
Actiunea filmului are loc in noiembrie 1941. Orasul incercuit era sub un asediu continuu. Foametea se instalase. Singura sansa de a obtine mancare si medicamente era pe ghiata lacului Ladoga..
Fiecare zi pentru fiecare din locuitori se transforma intr-o lupta pentru supravituire.

Caseta film Leningrad
Titlul original: Attack on Leningrad , sau Leningrad
Regia: Aleksandr Buravsky
Scenariul: Aleksandr Buravsky
Distributia: Gabriel Byrne (Phillip Parker), Mira Sorvino (Kate Davis), Yevgeni Sidikhin (Korneyev), Kirill Lavrov (cranic radio), Aleksandr Abdulov (Chigasov), Valentina Talyzina (Valentina), Armin Mueller-Stahl (Von Leeb), Mikhail Efremov (Omelchenko), Aleksandr Bashirov (Kosoy), Vladimir Ilyin (Malinin)..
Durata: 110 minute
AN: 2009

Filmul – Leningrad
Când în 1941 Germania nazista a invadat URSS, trupele sale au asediat repede oraşul Leningrad. Jurnaliştii străini au fost evacuaţi, dar unul dintre ei, Kate Davies, se presupune că lipseşte şi a ratat avionul. Aflandu-se singura în oraş, Kate intalneste o femeie tanara idealista şi împreună se vor lupta pentru a supravieţui şi a-i ajuta pe oamenii din oraşul asediat … Unii lupta, altii mor. Toti sunt eroi.

vedeti in player filmul Leningrad
filmul are subtitrare in limba romana

Blocada Leningradului
  Asediul Leningradului (în limba rusă: Блокада Ленинграда – Blocada Leningrada)) a fost asediul german al al orasului simbol al Uniunii Sovietice, Leningrad (azi Sankt Petersburg) în timpul celui de-al doilea război mondial si unul dintre cele mai sângeroase asedii din istoria lumii. Planul german a primit numele de cod Operation Nordlicht (Operatiunea Aurora boreală). Asediul a durat din 8 septembrie 1941 până pe 27 ianuarie 1944.
Până pe 8 septembrie, germanii încercuiseră aproape total orasul, blocând toate rutele terestre de aprovizionare ale Leningradului, lăsând liber doar o singură cale peste apele Lacului Ladoga. Germanii sau arătat incapabili sau lipsiti de dorinta să blocheze si această ultimă cale de aprovizionare, si în fata apărării hotărâte organizate de Jukov, au tinut Leningradul sub asediu pentru 872 de zile. În haosul primei luni a războiului, nu a fost gândit sau executat niciun plan de evacuare de urgență a orasului, iar Leningradul si suburbiile au sufertit cumplit de foame până 20 noiembrie 1941, când apele Lacului Ladoga au înghetat. Peste podul de gheată a fost stabilit o rută de aprovizionare care a functionat în conditiile bombardamentelor de artilerie si a atacurilor aeriene germane. Pierderile de vieti omenesti datorită bombardamentelor de artilerie si a foametei au fost uriase, în special în prima iarnă. Drumul pe gheată a fost numit “Дорога жизни” – Drumul vietii  si a fost utilizat doar în timpul iernii, în timpul verii fiind necesară aprovizionarea cu slepurile. Pe acest drum al vietii s-a făcut aprovizionarea orasului si s-a reusit evacuarea unora dintre civili, făcând posibilă supravietuirea Leningradului.
Asediul a continuat până în ianuarie 1944. Încercuirea a fost spartă în urma ofensivei cunoscută ca Operatiunea Iscra (Scânteia) – un atac la scară mare a Fronturilor Leningrad si Volhov. Ofensiva a fost declansată pe 12 ianuarie 1943. După lupte cumplite, Armata Rosie au străpuns cercul fortificatiilor germane la sud de Lacul Ladoga si, pe 18 ianuarie 1943 Fronturile leningrad si Volhov au făcut jonctiunea, deschizând un coridor terestru spre orasul încă asediat. În ianuarie 1944, o ofensivă sovietică i-au alungat pe asediatorii germani din suburbiile de sud ale Leningradului, eliberându-l.
Numărul total al pierderilor de vieti omenesti nu este cunoscut cu exactitate. După război, guvernul sovietic a raportat moartea a 670.000 de oameni, din 1941 până la eliberarea din 1944, cei mai multi din cauza foamei sau frigului. Estimări independente oferă cifre mult mai mari, de la 700.000 la 1.500.000 de oameni. Cele mai multe victime ale asediului au fost înmoarmântate în Cimitirul Piskarevskoe.

Leningradul a fost decorat cu titlul de Oras Erou în 1945.