Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Sun, Dec 12th, 2010

Film – Mania grandorii – La folie des grandeurs (1971)

Mania grandorii

 

poster film la folie des grandeurs - mania grandorii La Folie des grandeurs, film comedie parodie, este o producţie franco-italo-germano-spaniola in regia lui Gérard Oury, apărut in 1971.
La Folie des grandeurs (Mania grandorii) s-a inspirat cu largheţe din piesa de teatru “Ruy Blas” de Victor Hugo.
Filmarile s-au facut in Spania (Barcelona, Granada, Madrid, Segovia, Sevilia, Toledo) si in studioul “Franstudio” (Franta). Scenele desertului s-au filmat in desertul Tabernas, provincia Almeria (Spania).
Interpretarea personajului Blaze fusese acordata initial actorului Bourvil, insa decesul sau i-a constrans pe producatori sa gaseasca un inlocuitor (Yves Montand).

Initial, filmul “La folie des grandeurs”, ar fi trebuit sa poarte titlul “Les Sombres Héros”.

Caseta film Mania grandorii
Titlul original: La Folie des grandeurs
Regia: Gérard Oury
Scenariul: inspiratie libera si parodie dupa Ruy Blas – Victor Hugo.
Muzica: Michel Polnareff
Distributia: Louis de Funès (Don Salluste de Bazan), Yves Montand (Blaze), Alice Sapritch (batrana Doña Juana), Karin Schubert (regina Marie-Anne de Neubourg), Alberto de Mendoza (regele Spaniei), Gabriele Tinti (Don Cesar), Venantino Venantini (Del Basto), Don Jaime de Mora y Aragón (Grande de Spania – Priego), Antonio Pica (Grande de Spania – De los Montès), Paul Préboist (mutul)..
Nota: cainele regelui Spaniei este din rasa copoi Saint Hubert.
Durata: 105 minute
An: 1971
Gen: Comedie

Autorii filmului işi oferă cu umor tributul lor scriitorului Victor Hugo precizând că: “orice asemănare  cu personajele unei celebre drame este doar efectul unei supărătoare coincidenţe“, mulţumind autorului pentru “preţioasa colaborare“.

Important: doi dintre actorii filmului “Mania grandorii” chiar sunt Granzi adevaraţi.
Don Jaime de Mora y Aragón, interpretul lui Priego, este autenticul Marchiz de Casa Riera, frate al Reginei Belgiei, Fabiola (soţia Regelui Baudouin de Belgique).
Insuşi Louis de Funès, pe numele său adevarat Luis de Funes de Galarza, este descendent din marchizii de Galarza, ramură de nobleţe sevilană.
Nota: demnitatea de “Grande de Spania”, este cel mai înalt eşalon al nobleţei spaniole, imediat inferioara celei a “Infanţilor”, fiii suveranului.

FilmulMania grandorii
Don Salluste (Louis de Funès) este ministru al regelui Spaniei. Este o fiinţă nesincera, ipocrită şi lacomă care colectează taxele el însuşi, şi le transformă în parte în avantajul său. El este urât de oamenii pe care îi oprimă.
Acuzat de către Regină, o frumoasă prinţesă bavareză, că ar avea un copil nelegitim cu una din slujnicele ei de onoare, Don Salluste este deposedat de atribuţiilor sale şi i se ordonă să se retragă la o mănăstire. Salluste decide să se răzbune şi intră în contact cu nepotul său Cezar – devenit tâlhar. Cezar refuză să intre în intriga lui Salluste..

Filmul Mania grandorii – La folie des grandeurs (1971) subtitrat


——–
Ruy Blas, de Victor Hugo, este o piesa de teatru publicata in 1883 si a fost pentru prima data reprezentata de Compania Renaissance in sala Ventadour la data de 8 noiembrie 1838, Paris.
Ruy Blas este o drama romantica in V acte: Actul I – Don Salluste, Actul II – Regina Spaniei, Actul III – Ruy Blas, Actul IV – Don Cesar, Actul V – Tigrul si leul.

Victor Hugo spune în prefaţa piesei ca a dorit sa placa la trei tipuri de public: femeilor, gânditorilor şi mulţimii, carora le defineşte dorintele. Multimea vrea actiune, femeile pasiune, iar ganditorii un tablou al caracterelor care sa permita meditatie asupra conditiei umane.