Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Thu, Mar 28th, 2019

Film – Negutatorul din Venetia – The Merchant of Venice (2004) Al Pacino, Joseph Fiennes, Lynn Collins

Negutatorul din Venetia

poster The Merchant of Venice (2004)Avandu-i in rolurile principale pe Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes si Lynn Collins, The Merchant of Venice (Negutatorul din Venetia) este un film realizat in 2004 dupa piesa cu acelasi nume a lui Shakespeare, “Negutatorul din Venetia”.
“Negutatorul din Veneţia”, urmează indeaproape textul piesei, doar ocazional lipsind unele replici.
Regizorul, Michael Radford, crede că Shylock a fost primul erou tragic al lui Shakespeare, care ajunge la o catastrofă din cauza defectelor sale: astfel, filmul nu-l arată pe Shylock doar ca pe un personaj negativ, ci si în parte, de asemenea, ca pe o victima.

Caseta film Negutatorul din Venetia
Titlul original: The Merchant of Venice
Regia: Michael Radford
Scenariul: Michael Radford, William Shakespeare (piesa de teatru)
Distributia: Al Pacino (Shylock), Jeremy Irons (Antonio), Joseph Fiennes (Bassanio), Lynn Collins (Portia), Zuleikha Robinson (Jessica), Kris Marshall (Gratiano), Charlie Cox (Lorenzo), Heather Goldenhersh (Nerissa), Mackenzie Crook (Launcelot Gobbo), John Sessions (Salerio), Anton Rodgers (ducele), David Harewood (Printul Marocului)..
Durata: 138 minute
An: 2004

Filmul – Neguțătorul din Veneția
Filmul se deschide cu imagini ale vieţii veneţiene în 1596, un text descriind discriminarea împotriva evreilor. Cuvintele de pe ecran informeaza publicul cu privire la anti-semitismul din această perioadă, prezentand sistemul de ghetou evreiesc şi camata.
Shylock si Antonio, in mijlocul unei multimi de pe Podul Rialto, privesc la azvarlirea in canal a evreilor..

Dar ce se intampla mai departe? Iata: un nobil venetian (aici, interpretat de Jeremy Irons) ramane dator unui camatar evreu (Al Pacino) si trebuie sa-i plateasca – potrivit legamantului semnat – o livra de carne… din carnea sa!
——–
“Intoleranţa fatã de evrei era o realitate a vieţii în secolul XVI chiar şi în Veneţia, cel mai puternic şi mai liberal oraş-stat din Europa.
Prin lege, evreii erau obligaţi sã trãiascã într-o zonã împrejmuitã cu ziduri, numitã “gheto”, din oraş.
Dupã apus, poarta era încuiatã şi pãzitã de creştini. Ziua, orice bãrbat care pãrãsea ghetoul trebuia sã poarte o pãlãrie roşie, care îi indica obârşia de evreu.

 Evreii nu aveau voie sã deţinã proprietãţi. De aceea practicau cãmãtãria. Împrumutul de bani cu dobândã. Acest lucru era împotriva legilor creştineşti. Veneţienii din înalta societate închideau ochii, dar cu fanaticii religioşi, care îi urau pe evrei, era o altã problemã.
Dacã un om e virtuos si face ceea ce e legal şi drept, dacã nu a practicat cãmãtãria şi nu a luat dobândã, ci şi-a retras mâna de la toate nelegiuirile şi i-a judecat cum trebuie pe oameni, dacã a urmat Legea Mea si Mi-a fost credincios atunci, el va trãi.
Dar dacã a practicat cãmãtãria şi a luat dobândã, sã mai trãiascã ? Nu, nu trebuie sã trãiascã.
Dacã a fãcut oricare dintre aceste ticãloşii, va muri cu siguranţã, spune Domnul Dumnezeu.”
——–

Negutatorul din Venetia – The Merchant of Venice (2004) subtitrat

Server 1
Server 2

Ziua platii trecuse iar Shylock nu voia sa accepte banii pe care Bassanio îi oferise, staruind sa primeasca o livra din carnea lui Antonio..
Portia avea o ruda care era om al legii, Bellario, îi scrise acestuia si îi ceru un sfat. Îl ruga sa îi împrumute si vesmântul pe care îl poarta un avocat. Astfel deghizata, o pregati si pe Nerissa în chip de grefier si pleca la Venetia unde ajunse chiar în ziua procesului. Ea încearca sa îl convinga pe Shylock sa ia banii dar acesta insista sa se tina dupa contractul semnat. Portia reuseste totusi sa îl salveze pe Antonio: conform contractului Shylock trebuie sa aiba o livra din carnea lui Antonio dar nu poate sa verse nici o picatura de sânge.