Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Fri, Oct 8th, 2010

Film – O mie si una de nopti – Arabian Nights vedeti aici filmul

Share This
Tags

O mie si una de nopti

 

poster fim Arabian Nights - O mie si una de nopti (2000)

 

Au fost realizate mai multe filme ecranizari ale celebrelor povesti arabe 1001 de nopti.
Aici veti putea vedea versiunea “Arabian Nights” din anul 2000. Nu lipsesc desigur, faimoasele povesti Aladin si lampa fermecată, Ali Baba si cei 40 de hoti, Sinbad Marinarul..

 

 

Caseta film O mie si una de nopti
Titlul original: Arabian Nights
Regia: Steve Barron
Scenariul: Peter Barnes
Distributia: Alan Bates (Povestitorul), James Frain (Schahzenan), Mili Avital (Seherezada), Tchéky Karyo (Black Coda), Jason Scott Lee (Aladdin ), Dougray Scott (Sultan Schariar), Rufus Sewell (Ali Baba), John Leguizamo..
Durata: 140 minute
An: 2000

 Filmul
Cu mult timp in urma, sultanul Schariar a fost victima unui atentat pus la cale de propria-i sotie. In atentatul esuat sotia sultanului si-a pierdut viata.
Acum, Schariar are o suspiciune paranoica asupra femeilor si intocmeste un plan diabolic: sa se casatoreasca pe rand cu cate o femeie din harem pe care sa o ucida in dimineata urmatoare casatoriei..
Dar, tocmai la timp, apare Seherezada, care se hotaraste sa-i devina sotie lui Schariar si sa puna capat uciderii altor femei nevinovate. Va reusi ea cu povestile-i fermecate sa-l videce pe sultan?..

 

vedeti in player filmul O mie si una de nopti
filmul are subtitrare in limba romana


O mie si una de nopti – Povesti arabe
Această culegere de povesti îsi are originile în vechea Arabie si Yemen, India antică, Asia Minor, vechea Persie (în special Sassanid, Egiptul Antic, mitologia din vechea Mesopotamie, vechea Sirie si povestirile populare medievale arabice din era Califatelor, în ciuda faptului că cel mai vechi manuscript arabic datează din secolul al XIV-lea, iar cărtile de stiintă în general datează din 800-900 d.Hr.

Colectia sau cel putin câteva dintre povesti desprinse au devenit cunoscute în Occident  în timpul celui de-al XIX-lea secol, după ce a fost tradusă — prima editie în franceză si pe urma în engleză si alte limbi europene. La acea vreme a preluat titlul englez Arabian nights’Entertainment sau simplu Arabian Nights — Nopti arabe. Cele mai cunoscute povestiri din O mie si una de nopti includ “Aladin si lampa fermecată”, “Ali Baba si cei 40 de hoti”, “Cele sapte călătorii ale lui Sinbad Marinarul”.
Trebuie mentionat faptul ca povestile “Aladin si lampa fermecată”, “Ali Baba si cei 40 de hoti”, “Cele sapte călătorii ale lui Sinbad Marinarul” nu erau parte din “Noptile” în versiunea sa arabă, ci au fost incorporate în colectie de traducătorii europeni.

Povestirea principală este despre Regele persan si noua sa mireasă. Regele, Shahryar, după ce a descoperit infidelitatea primei sale sotii a executat-o si a declarat toate femeile ca fiind infidele. A urmat o succesiune de căsătorii cu virgine, doar pentru a le executa în dimineata următoare nuntii. În cele din urmă, vizirul său nu a mai găsit nici o virgină. Seherezada, fiica vizirului, s-a oferit pe sine ca să fie următoarea mireasă, iar tatăl său a acceptat cu greu de nevoie. În noaptea nuntii, Seherezada îi spune regelui o poveste, doar că nu o termină. Regele în asa fel este obligat de curiozitate să o lase în viată ca să poată afla finalul povestii. În noaptea următoare, imediat ce termină de spus povestea, începe alta, repetând astfel obiceiul 1001 de nopti. În final, ea dă nastere a trei fii, iar după cele 1001 de nopti, sultanul îi anulează pedeapsa cu moartea si trăiesc fericiti (acesta fiind finalul cu care se încheie prima povestire, cea a propriei Seherazada).