Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Fri, Oct 27th, 2017

Film – Omul Vineri – Man Friday (1975)

Omul Vineri

poster Man Friday - Omul Vineri Man Friday (Omul Vineri), o coproductie anglo-americana (anul 1975), adaptare dupa piesa scrisa in 1973 de Adrian Mitchell.
Regizorul britanic Jack Gold, adept al curentului Free Cinema, il infatiseaza pe Crusoe ca fiind un enlez obtuz si scortos, in contrast cu Vineri, un bastinas inteligent si cu multa intuitie.
Filmul poate fi privit ca o atitudine critica la adresa societatii occidentale. In acelasi timp, “Omul Vineri” este un tablou idealizat al vietii tribale caraibiene.

Caseta film Omul Vineri
Titlul original: Man Friday
Regia: Jack Gold
Scenariul: Adrian Mitchell, Daniel Defoe
Distributia: Peter O’Toole (Robinson Crusoe), Richard Roundtree (Friday), Peter Cellier (Carey), Christopher Cabot (McBain), Joel Fluellen (Doctor)..
Durata: 115 minute
An: 1974
Genul: Aventura / Drama

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 şi adesea considerat primul roman vreodată scris în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficţiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supravieţuirea şi viaţa acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi, timp în care întalneşte locuitori nativi ai Americii, captivi şi marinari răsculaţi, înainte de a fi salvat. Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunţită, aproape documentară a vieţii personajului, prezentând naraţiunea pe baza unor “documente false”, care conferă naraţiunii un aspect real.
Romanul şi conţinutul acestuia au fost foarte probabil influenţate de viaţa reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoţian care a trăit absolut singur pe o insulă chileană din Oceanul Pacific, denumită Más a Tierra, al cărui nume a fost schimbat în 1966 în Robinson Crusoe Island (Insula lui Robinon Crusoe). Totuşi, detaliile insulei lui Crusoe au fost probabil inspirate de insula caraibiană Tobago, deoarece această insulă se află la o scurtă distanţă de nordul coastei venezueliene lângă gura de vărsare a râului Orinoco şi în vederea insulei Trinidad. Este de asemenea posibil ca Defoe să fi fost inspirat de traducerile în limba engleză şi în latină ale lui Ibn Tufail pentru Hayy ibn Yaqdhan, un roman timpuriu ce se desfăşura tot pe o insulă pustie… O altă sursă pentru romanul lui Defoe mai poate fi declaraţia lui Robert Kno despre răpirea sa de către Regele din Ceylon în 1659, scriere publicată în “O referire istorică a insulei Ceylon”.

Omul Vineri – Man Friday (1975) subtitrat

Daniel Defoe (1659-1731)
a fost un jurnalist si scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală si socială.