Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Sun, Sep 10th, 2017

Film – Operațiunea Ogro – Operación Ogro – Ogro (1979)

Share This
Tags

Operațiunea Ogro

poster Ogro (1979)Ogro, dramă thriller, coproducție Spania-Italia, film apărut în anul 1979, regia Gillo Pontecorvo.
În rolurile principale: Gian Maria Volontè, Ángela Molina, Saverio Marconi.

ETA – ASASINAT
Operación Ogro (“Operațiunea Ogre”) a fost numele dat de ETA asasinării lui Luis Carrero Blanco, atunci prim-ministru al Spaniei în 1973, și succesorului dictatorului spaniol Francisco Franco. Acest atac a avut loc la 20 decembrie 1973.
Un grup de comando ETA, folosind numele de cod Txikia (după numele de război al activistului ETA Eustakio Mendizabal ucis de Guardia Civil în aprilie 1973) a închiriat un subsol la Calle Claudio Coello 104, Madrid pe traseul pe care mergea Carrero Blanco la Liturghie la biserica din San Francisco de Borja.
Timp de cinci luni, acest grup a săpat un tunel pe sub stradă – spunând proprietarului că erau sculptori pentru a-și ascunde scopul real. Tunelul era înțesat cu 80 kg de explozibili furate de la un depozit guvernamental.
La 20 decembrie 1973, un grup de comando ETA din 3 persoane, deghizați ca electricieni, a detonat explozivii folosind comandă prin cablu, la trecerea Dodge Dart-ului lui Carrero Blanco. Explozia a aruncat în aer la 20 de metri și peste o clădire cu cinci etaje mașina lui Carrero Blanco. Mașina s-a prăbușit la pământ de pe partea opusă a unui colegiu iezuit, aterizând pe balconul de la etajul al doilea.
Carrero Blanco a supraviețuit exploziei, dar a murit la scurt timp după aceea. Gărzile de corp și conducătorul auto au fost uciși imediat. “Electricienii” au strigat trecătorilor uimiți – că a avut loc o explozie de gaze și, ulterior, au scăpat în confuzia iscată.

Caseta film Ogro
Titlul original: Ogro
Titlul alternativ: Operation Ogre,
Regia: Gillo Pontecorvo
Scenariul: Giorgio Arlorio, Ugo Pirro, Gillo Pontecorvo
Distributia: Gian Maria Volontè (Izarra), José Sacristán (Iker), Ángela Molina (Amaiur), Eusebio Poncela (Txabi), Saverio Marconi (Luque), Georges Staquet (The builder), Nicole Garcia (Karmele), Féodor Atkine (José María Uriarte / alias Yoseba), Estanis González, Agapito Romo (Luis Carrero Blanco), José Manuel Cervino (The milkman), Ana Torrent (Basque girl)
Durata: 100 minute
An: 1979
Gen: Drama/Thriller

Filmul – Operațiunea Ogro
Spania 1975.
Francisco Franco moare după o dictatură de 40 de ani. 40 de ani în care fascismul a închis în închisorile spaniole peste un milion de prizonieri politici şi nenumărate sentinţe capitale au fost date de instanţele spaniole.
Acum Spania face primii paşi pe calea democraţiei. Drepturile civile şi politice sunt restaurate de spanioli cu libertatea exprimării, presei şi votului. Dar doi ani mai trebuie să treacă înainte ca ultimii prizonieri politici să fie eliberaţi.
Mulţi dintre ei sunt Basci.
Timp de 40 de ani Bascii au luptat alături de cei care au ameninţat liberatea, deoarece fascismul era inamicul lor comun. Însă problema Bască e mai veche şi mai complexă. Bascii trăiesc între graniţele geografice ale Spaniei. Au propria lor cultură, limbă şi tradiţie. Mai presus de toate, poporul îşi cere recunoaşterea identităţii lui naţionale.

Operațiunea Ogro – Operación Ogro – Ogro (1979) subtitrat