Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Tue, Mar 31st, 2015

Film – Partea ascunsă a Veziuvului – Cities of the Underworld (2007)

 • poster Cities of the Underworld (2007) Cities of the Underworld, documentar, film american pentru televiziune aparut in 2007 la History channel.

  Episodul 9
  Orasele subterane – Partea ascunsă a Veziuvului

  De mii de ani, oamenii de aici trăiesc în umbra unui vulcan activ. Vezuviul este doar începutul. Ameninţarea unei morţi inevitabile a planat deasupra acestui oraş de secole întregi.
  A îndurat erupţii vulcanice, cutremure de pământ, alunecări de pământ, holeră şi o armată invadatoare, dar a refuzat să se lase distrus.
  Ironic, acelaşi vulcan care aproape a îngropat Pompei pur şi simplu reprezintă fundaţia modernului oraş Napoli.
  Asta înseamnă că două milioane de locuitori nu trăiesc pe pământ, ci pe rocă vulcanică. Rocă ce a fost extrasă de greci şi romani, creând o lume paralelă de bazine antice, adăposturi antiaeriene şi cripte pline cu oseminte dedesubtul acestor străzi.
  Există puţine oraşe în lume cu un subsol atât de masiv ca al oraşului Napoli. Se spune că peste 60% din oraşul existent se află deasupra unor caverne care se întind pe trei milioane de metri pătraţi.
  Înseamnă mai mult de 300 de hectare de cavităţi care se află sub străzi. Acestea se află sub fiecare casă, stradă,
  biserică sau pizzerie.