Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Thu, Aug 10th, 2023

Film – Plutonul – Platoon (1986) Tom Berenger, Willem Dafoe

Plutonul

poster Platoon (1986)Platoon, război, film american, regia Oliver Stone; 4 premii şi 3 nominalizări Oscar, 3 premii şi o nominalizare Globul de Aur, un premiu şi o nominalizare BAFTA, un premiu şi o nominalizare Berlin.
In rolurile principale: Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen.

Călătoria regizorului Oliver Stone de a crea o piesă cinematografică despre serviciul său în războiul din Vietnam a început aproape imediat după ce acesta s-a încheiat în 1968, când a scris un scenariu numit Break, o relatare semi-autobiografică care detaliază experiențele sale cu părinții săi și timpul petrecut în războiul din Vietnam.
Serviciul activ al lui Stone a dus la o „mare schimbare” a modului în care a văzut viața și războiul. Deși scenariul Break nu a fost niciodată produs, mai târziu l-a folosit ca bază pentru Platoon.

Caseta film Platoon (1986)
Titlul original: Platoon
Regia: Oliver Stone
Scenariul: Oliver Stone
Distributia: Charlie Sheen (Chris Taylor), Tom Berenger (Staff Sgt. Barnes), Willem Dafoe (Sgt. Elias), Keith David (King), Forest Whitaker (Big Harold), Francesco Quinn (Rhah Vermucci), Kevin Dillon (Bunny), John C. McGinley (Sgt. O’Neill), Reggie Johnson (Junior), Mark Moses (Lt. Wolfe), Corey Glover (Francis), Johnny Depp (Gator Lerner), Chris Pedersen (Crawford), Bob Orwig (Gardner), Corkey Ford (Manny), David Neidorf (Tex), Richard Edson (Sal), Tony Todd (Warren), Dale Dye (Captain Harris), Paul Sánchez (Doc), Oliver Stone (Alpha Company Major in bunker)
Durata: 120 minute
An: 1986
Gen: Drama/Razboi

Premiile filmului Platoon (1986)
Premii Oscar 1987: Cel mai bun film – Arnold Kopelson; Cel mai bun regizor – Oliver Stone; Cel mai bun montaj – Claire Simpson; Cel mai bun sunet.
Premii Globul de Aur 1987: Globul de Aur pentru cel mai bun film (drama); Globul de Aur pentru cel mai bun actor in rol secundar – Tom Berenger; Globul de Aur pentru cel mai bun regizor – Oliver Stone.

Filmul – Plutonul
Chris Taylor, un recrut neofit din Vietnam, se trezește prins într-o luptă a voințelor dintre doi sergenți, unul bun și celălalt rău. O examinare înțeleaptă a brutalității războiului și a dualității omului în conflict.

Platoon (1986)


În 1967, voluntarul armatei americane Chris Taylor sosește în Vietnamul de Sud și este repartizat într-un pluton de infanterie al Diviziei 25 de infanterie de lângă granița cu Cambodgia. Deși plutonul se află în mod oficial sub comanda tânărului și neexperimentatului locotenent Wolfe, soldații se raportează în schimb la doi dintre subalternii săi mai în vârstă și mai experimentați: cinicul sergent de stat major Barnes și mai plinul de compasiune sergent Elias.

Taylor este trimis cu Barnes, Elias și alți soldați experimentați pentru o ambuscadă de noapte asupra unei forțe a armatei nord-vietnameze. Apare o patrulă NVA, care provoacă o luptă scurtă. Taylor este rănit în timp ce un alt nou recrut, Gardner, este ucis. La întoarcerea sa la bază de la stația de ajutor, Taylor se leagă de Elias și de cercul său de fumători de marijuana, rămânând în același timp îndepărtat de Barnes și de adepții săi mai duri..