Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Sun, Apr 7th, 2019

Film – Șatra – O șatră urcă la cer – Tabor ukhodit v nebo (1976) Grigore Grigoriu, Svetlana Toma

poster-film-satraFilmul Şatra sau O şatră urcă la cer (în rusă: Табор уходит в небо), dramă romantică, este un film sovietic din anul 1975, regizat de regizorul moldovean Emil Loteanu.

Scenariul filmului are la bază mai multe nuvele ale scriitorului rus Maxim Gorki, acţiunea având loc la începutul secolului XX în gubernia rusă Basarabia. Filmul prezintă povestea de dragoste dintre frumoasa ţigancă Rada şi hoţul de cai Luicu Zobar, aşa cum este descrisă la începutul nuvelei Макар Чудра (1892) a lui Gorki.

“Facatoare de miracole, ea insasi un miracol, tiganca intruchipata de Svetlana Toma pluteste ca o muzica peste superbul film al lui Loteanu, film in care orice tentatie a documentarului sau pitorescului este izgonita in numele unei tentatii mult mai mari, aceea de a contopi istoria cu legenda, cruzimea cu tandretea, viata cu arta.” -Nina Cassian- 1976 (Cinema)

Caseta film Satra
Regia: Emil Loteanu
Scenariul: Maxim Gorki, Emil Loteanu
Distributia: Svetlana Toma (Rada), Grigore Grigoriu (Luicu Zobar), Ion Sandri Şcurea (baronul Antal Siladi), Vsevolod Gavrilov (Danilo, tatăl Radei), Borislav Brondukov (Bucea), Barasbi Mulayev (Makar Ciudra), Pavel Andreicenko, Sergiu Finiti (Burbulea), Lyalya Ciornaia, Nelli Volşaninova, Nikolai Volşaninov, Mihail Şişkov, Elena Sadovskaia, Vasili Simcici, George Dimitriu, Evgheni Lazarev.
Durata: 99 minute
An: 1976
Gen: Drama/Muzical/Romantic

Filmul Satra, premii:
* Scoica de Aur la Festivalul Internaţional de film de la San Sebastian (1976)
* Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de filme “Fest-77” din Belgrad (1977)
* Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional de filme din Praga (1977)
* Diploma de onoare la Concursul de realizare tehnică a filmelor din cadrul Congresului UNIATEK din Paris (1979)

Actriţa Svetlana Toma a obţinut mai multe premii pentru interpretarea rolului Rada din acest film. Menţionăm următoarele:

* Premiul pentru cel mai bun rol feminin (Rada) la Festivalul Internaţional de filme din Praga (1977)
* Diploma “Cea mai bună actriţă a festivalului” (pentru rolul său fin filmul Şatra) la Festivalul Internaţional de filme din Panama (1977)
* Cea mai bună actriţă din anul 1976 conform topului realizat de revista de specialitate “Советский экран”

Satra – O șatră urcă la cer – Tabor ukhodit v nebo (1976) subtitrat

Stalin si GorkiMaxim Gorki (1868-1936)
Maxim Gorki, pseudonim pentru Alexei Maximovici Peşkov .
S-a născut în oraşul Nijni Novgorod şi a murit la Moscova. Din 1906 până în 1913 şi din 1921 până în 1929 a trăit în străinătate, în special pe Insula Capri. După reîntoarcerea în Uniunea Sovietică, a acceptat politica culturală a vremii, dar nu i s-a mai permis să părăsească ţara.

Potrivit lui Alexandr Soljeniţîn, reîntoarcerea în Uniunea Sovietică a lui Gorki a fost motivată de interese materiale. În Sorrento, lui Gorki i-au lipsit banii şi gloria. El a vizitat URSS de câteva ori după 1929, iar, în 1932, Stalin personal l-a invitat să se repatrieze, oferta fiindu-i acceptată. În iunie 1929, Gorki a vizitat Solovki, (curăţată pentru această ocazie) şi a scris un articol pozitiv despre Gulagurile care aveau deja o proastă reputaţie în occident.

Reîntoarcerea lui Gorki din Italia fascistă a fost o victorie propagandistică majoră a regimului sovietic. El a fost decorat cu Ordinul Lenin şi i s-a dat o reşedinţă de lux în Moscova, (fosta proprietate a milionarului Riabuşinski, în zilele noastre devenită Muzeul Gorki), şi o casă de odihnă în suburbii. Una dintre străzile centrale ale Moscovei, Trevskaia, a primit numele lui, la fel ca şi oraşul lui natal.

Odată cu creşterea represiunii staliniste şi îndeosebi după moartea lui Serghei Kirov, Gorki a fost plasat în mod neaşteptat sub arest la domiciliu în casa sa din Moscova. I se aduceau în fiecare zi o ediţie specială a ziarului Pravda în care nu se găsea nicio ştire despre arestări sau epurări.