Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Tue, Aug 22nd, 2017

Film – Scrisori din Iwo Jima – Letters from Iwo Jima (2006)

Scrisori din Iwo Jima

 

poster Scrisori din Iwo Jima Filmul Letters from Iwo Jima , intitulat initial “Red Sun, Black Sand” a fost facut pentru a prezenta batalia de la Iwo Jima din perspectiva japoneza. Perspectiva americana a acestor lupte crancene este prezentata in “Flags of Our Fathers“.

Singura scapare a soldatilor japonezi aparatori ai insulei Iwo Jima a fost moartea.. si fiecare dintre ei a aflat acest lucru cand a sosit clipa.
Fiecare metru patrat al insulei a fost tocat cu bombe si trecut prin foc de armata americana. Si totusi..

Ceva informaţii despre planurile inamicului? Nu, e doar o scrisoare. E de la mama lui:
– Ţi-am trimis câteva cãrţi de citit. Sper sã-ţi placã. Ieri, câinii au sãpat o gaurã pe sub gard. Au alergat prin tot cartierul. Pânã i-am gãsit, îi speriaserã deja pe cocoşii familiei Harrison. Sã nu-ţi faci griji pentru noi, ai grijã de tine şi sã revii sãnãtos. Sã-ţi aminteşti ce ţi-am spus… sã faci mereu ce trebuie fãcut, fiindcã aşa trebuie. Mã rog ca rãzboiul sã se sfârşeascã repede şi sã te întorci sãnãtos acasã. Cu drag, mama.”
——
Caseta film Scrisori din Iwo Jima
Titlul original: Letters from Iwo Jima
Regia: Clint Eastwood
Scenariul: Iris Yamashita
Distributia: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Hiro Abe, Takashi Yamaguchi, Yuki Matsuzaki, Steve Santa Sekiyoshi, Koji Wada, Hiroshi Watanabe..
Durata film: 141 minute
An: 2006
——
Iwo Jima
Este o insula vulcanica ce apartine lantului vulanic japonez. A fost cartografiata in anul 1779 de Capitanul James Cook- explorator, navigator si cartograf englez.
Insula are aproximativ 21 KM patrati. Cea mai proeminenta inaltime este “Muntele Suribachi” cu 169 metri.
Fata de momentul in care echipajul capitanului Cook a pasit pe insula, terenul acesteia s-a mai inaltat cu 40 metri, datorita presiunii vulanului submarin – o caldera vulcanica al carei varf este aceasta insula. Rata de inaltare este de 200 milimetri anual.

Scrisori din Iwo Jima – Letters from Iwo Jima (2006) subtitrat

Alte filme despre batalia de la Iwo Jima:
To the Shores of Iwo Jima (documentar 1945), Glamour Gal, Sands of Iwo Jima (1949 film cu John Wayne), The Outsider (1961 film cu Tony Curtis), Flags of Our Fathers si Letters from Iwo Jima (doua filme regizate de Clint Eastwood), The Pacific ( partea a 8-a a mini seriei HBO produsa de Tom Hanks si Steven Spielberg, include parti ale bataliei de la Iwo Jima), The World at War (documentar BBC, partea a 23-a)

Raising the Flag on Iwo Jima, by Joe Rosenthal Steagul Victoriei, Raising the Flag
Joseph John Rosenthal (Octombrie 9, 1911 – August 20, 2006)
Fotograful de razboi, Joe Rosenthal, cel care la data de 23 Februarie 1945 i-a imortalizat pe soldatii americani inaltand Steagul Victoriei pe insula Iwo Jima, a primit premiul Pulitzer pentru Fotografie.
Fotografia aceasta a devenit emblematica; in America, este considerata un simbol al victoriei.
(clic pe foto pt. marire)

 

Felix de Weldon - Memorialul Razboiului - noaptea Memorialul Razboiului
Din cei sase barbati prezenti in fotografie, trei (Franklin Sousley, Harlon Block si Michael Strank) au murit in batalia de la Iwo Jima, ceilalti trei (John Bradley, Rene Gagnon si Ira Hayes) au devenit celebritati dupa identificarea lor.
Mai tarziu, sculptorul Felix de Weldon, a folosit de aceasta fotografie la Memorialul Razboiului, adiacent la Cimitirul National Arlington de langa Washington, D.C.
(clic pe foto pt. marire)


Iwo Jima – Al II-lea Razboi Mondial
Bătălia de la Iwo Jima (Febr.19-Mar.26.1945), sau “Operaţiunea Detaşamentul”, a fost o bătălie în care Statele Unite au cucerit insula Iwo Jima. Insula apartinea Japoniei.
Poziţiile japoneze de pe insula erau puternic fortificate, cu mari buncare, artilerie ascunsa, şi 18 km (11 mile) de tuneluri subterane.
Invazia americană a fost însărcinată cu misiunea de capturare a celor două aeroporturi din Iwo Jima. Bătălia a produs unele dintre cele mai aprige lupte în Campania din Pacific al doilea război mondial.
Din cei mai mult de 18.000 de soldaţi japonezi prezenti la începutul luptei, doar 216 au fost luaţi prizonieri. Restul au fost ucisi.
Armata americana a fost coplesitoare ca numar de soldati si tehnica de lupta. Soldatii japonezi nu au avut nicio posibilitate de retragere sau de a fi sprijiniti in vreun fel de Armata Japoneza. Armata SUA a luat in calcul toate scenariile posibile pentru a-si aigura victoria in aceasta batalie.
Numarul soldatilor americani morti la Iwo Jima a fost de aproximativ trei mai mic decat al japonezilor.