Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Fri, Sep 17th, 2010

Film – Zorba Grecul – Alexis Zorbas (1964)

Share This
Tags

Zorba Grecul

poster zorba grecul

Zorba the Greek, comedie dramă, coproducție anglo-elenă, film apărut în anul 1964, regia Michael Cacoyannis.
În rolurile principale: Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova.

Iniţial intitulat “Alexis Zorbas” este un film din anul 1964 bazat pe romanul “Zorba Grecul” de Nikos Kazantzakis.  Filmul a fost regizat de Michael Cacoyannis iar personajul principal a fost jucat de Anthony Quinn.
Actrita Simone Signoret, care incepuse sa filmeze pentru personajul “Doamna Hortense” a fost inlocuita mai tarziu cu Lila Kedrova.
Filmarile au fost facute in Insula Creta. Alte locatii ale filmarilor includ orasul Chania, regiunea Apokoronas si peninsula Akrotiri.
Scena faimoasa in care Anthony Quinn danseaza pe plaja “dansul Sirtaki” a fost realizata pe plaja satului Stavros.

Caseta film Zorba Grecul
Titlul original: (Alexis Zorbas) Zorba the Greek
Regia:Michael Cacoyannis
Scenariul:Michael Cacoyannis, Nikos Kazantzakis
Muzica:Mikis Theodorakis
Distributia: Anthony Quinn (Alexis Zorba), Alan Bates (Basil), Irene Papas (Vaduva), Lila Kedrova (Doamna Hortense), George Pan Cosmatos, George Foundas (Mavrandoni), Takis Emmanuel (Manolakas), Yorgo Voyagis (Pavlo), Sotiris Moustakas (Mimithos)
Durata:142 minute
An: 1964

Premii
Premii Oscar 1965: Cea mai buna scenografie (alb-negru) – Vassilis Photopoulos, Cea mai buna imagine alb-negru – Walter Lassally, Cea mai buna actrita in rol secundar  – Lila Kedrova

Filmul – Zorba Grecul
Capodopera a celei de a saptea arte, filmul Alexis Zorbas (Zorba The Greek) este ecranizarea romanului cu acelasi nume a lui Nikos Kazantzakis. Regizorul Mihalis Kakogiannis a fost norcos sa gasesca colaboratori ca Mikis Theodorakis(genialul compozitor al coloanei sonore) si Walter Lassally (care a filmat tot tinutul saracacios unde are loc cea mai mare parte a actiunii).
Filmul este dominat in totalitate de catre Zorba, pentru care Antony Quinn a fost alegerea perfecta. Acesta pare a fi cel mai bun rol interpretat de Antony Quinn vreodata…
Coregrafia dansului de la sfarsitul filmului a fost realizata de Giorgos Provias; dansul a fost prima data numit “dansul lui Zorba” si mai tarziu Sirtaki, devenind apoi un cliseu pentru dansul popular grecesc.

Zorba Grecul – Alexis Zorbas (1964) subtitrat