Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Tue, Aug 24th, 2010

Filmul Baraka – vedeti aici filmul documentar

Share This

Baraka (1992)

poster Baraka Cuvantul Baraka este un vechi cuvant islamic sufi. Ar putea fi tradus prin “binecuvantare” sau “respiratie” sau “esenta vietii”.
Filmarile la documentarul “Baraka” au fost facute in 24 de tari de pe 6 continente. Cadrele au fost realizate de Ron Fricke si Mark Magidson. Michael Stearns si altii au creat muzica de fundal.
O parte a celor care au vazut filmul Baraka a fost nemultumita de lipsa de explicatii, nestiind ce reprezinta anumite imagini sau unde au fost filmate cadrele respective.
Anumite fundaluri sonore prezente in film au fost inregistrate la Manastirea de calugari “Dip Tse Chok Ling”.
———
Sufi
Sufismul este un rezultat al Islamului. In cartea “Iisus in ochii sufi” Javad Nurkhbhsh (maestru al ordinului islamic Nihmatullahi) spune ca sufi, pentru a-si gasi calea si inspiratia, il privesc pe Iisus mai mult decat pe Mahomed ; credinta sufi spune ca Isus nu ar fi mai divin decat alte persoane.
Anticul al-Hallaj a spus despre sine ca este Dumnezeu. El a fost prins, executat si corpul sau a fost mutilat. Credinciosii sufi au fost persecutati in Iran sub Khomeini la fel ca si majoritatea sunnitilor. Altii au fost mai toleranti cu sufi , astfel ca ei au facut parte chiar din armata otomana.
———
Filmul – Baraka
Ron Fricke si Mark Magidson impreuna cu echipa de filmare alcatuita din alte trei persoane au traversat 24 de tari pentru a selecta locurile potrivite si au realizat filmul la capatul a 14 luni de munca.
Ron Fricke lamureste in cateva cuvinte de ce filmul documentar Baraka este asa: “It’s not where you are that’s important, it’s what’s there.” ( Important nu e unde te afli, important e ce-i acolo. )

Caseta film Baraka
Regia: Ron Fricke
Scenariul: Constantine Nicholas, Genevieve Nicholas
Imaginea: Ron Fricke
Montajul: Mark Magidson
Muzica: Michael Stearns
Producator: Magidson Films
Durata: 96 minute

Imaginile filmului:
calugari tibetani, evrei ortodocsi, dervisi, eclipsa solara, calugari budisti, ritualuri tribale africane, Ierusalim – Peretele Plangerii, padurile tropicale, Ayers Rock, Big Sur, vulcani hawaieni, mahalale braziliene, trafic pietonal intr-o filmare speciala, fotografii ale campului de petrol din Kuweit arzand dupa razboi, ceremonii mortuare pe fluviul Gange, halde in Calcuta, Auschwitz, piramidele egiptene, Angkor Wat, muntele Everest, Tuol Sleng – Cambodgia, muncitori in Indonezia

vedeti in player documentarul Baraka


Cartea Baraka
Cartea “Baraka – a visual journal” contine 58 de fotografii originale facute de Mark Magidson in calatoria sa de realizare a documentarului. Fotografiile sunt, unele alb-negru, altele color, tiparite in formate diferite si insotite de pasaje in care autorul ofera explicatii asupra filmului si semnificatiei filmarilor. ( cartea poate fi cumparata de pe saitul www.amazon.com . )
———
Ron Fricke lucreaza la o continuare a filmului Baraka. Ea se va numi “Samsara”. Samsara este un cuvant tibetan care s-ar traduce prin “roata vietii”.
Filmul Samsara va avea la baza munca anterioara a echipei, extinzand temele dezvoltate in Baraka, dar concentrandu-se mai mult pe ciclurile Nasterii, Mortii si Renasterii vazute din perspective de cultura diferite.