Filme vechi, filme subtitrate online, filme romanesti, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Fri, Jun 18th, 2010

Filmul Ciuleandra vedeti filmul aici

Ciuleandra posterFilmul Ciuleandra vedeti filmul aici
Filmul Ciuleandra Ecranizare dupa Liviu Rebreanu – romanul omonim.
Anul: 1984 Durata: 119 min. Tara: Romania . Regia: Sergiu Nicolaescu

Distributie:
Ion Ritiu…Puiu Faranga
Anca Nicola…Madalina
Ion Anghel  
Gheorghe Cozorici  
Alexandru Dobrescu  
Corneliu Gîrbea  
Stefan Iordache

Sinopsis:
•Dupa ce, intr-un moment de ratacire si-a ucis sotia, Puiu Faranga (Ion Ritiu) e internat de tatal sau, atotputernic ministru, intr-un sanatoriu. Dar in loc sa simuleze nebunia, tanarul dezvaluie, prada remuscarilor, tainele casniciei decise de tatal sau care dorea primenierea sangelui "limfatic", cu vigoare celui taranesc. Madalina (Anca Nicola) i-a cucerit inima, dar l-a si dus in pragul nebuniei datorita barierei pe care a ridicat-o intre ei. Pacientul se marturisteste psihiatrului Aioanei (Stefan Iordache) care, printr-o coincidenta, originar din satul fetei, a fost indragostit de ea. Refuzand sa scape de osanda prin simularea nebuniei, Puiu se declara gata sa-si ispaseasca pedeapsa, in vreme ce medical e culpabilizat prin interventia vindicativa a ministrului.
 

vedeti in player filmul Ciuleandra

Sergiu Nicolaescu: "Filmul este adaptarea cinematografica a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu. La vremea respectiva romanul nu a prea fost primit cu entuziasm de critici si de presa, fapt ce l-a nemultumit pe autor. Totusi, subiectul a atras un producator german de film, care a adus în tara un regizor (Martin Berger) si o echipa de filmare, realizând prima coproductie româno-germana (1930). Se pare ca nici filmul nu a fost un succes, contribuind astfel la nemultumirile marelui scriitor, care era un mare iubitor de film. Am abordat cu tot curajul subiectul si sunt convins ca am realizat un film deosebit, care l-ar fi multumit pe Liviu Rebreanu. Prin relatiile mele, filmul a fost o coproductie româno-germana si a reprezentat România la festivalul de la Karlovy-Vary în 1986. Anca Sönz – Ion Ritiu a fost, cred, cel mai frumos cuplu al anului" (Sergiu Nicolaescu)."
——
Romanul “Ciuleandra” este alcătuit din 31 de capitole şi se deschide cu un moto: ”…şi nu ştii că tu eşti ticălos şi mişel şi sărac şi orb şi gol…” (Apocalipsa, III – 17).
Ciuleandra este un roman scris de Liviu Rebreanu.

Preocuparea pentru analiză şi pentru explorarea în profunzime a psihicului uman se adânceşte în romanul “Ciuleandra”(1927), pe care canonul critic îl plasează de obicei în umbra capodoperei “Pădurea spânzuraţilor”, deşi sunt comparabile prin insolitul abordării. Receptarea critică din epocă a privilegiat ”Pădurea spânzuraţilor” din mai multe motive: tema nouă a războiului, problematica majoră (drama naţională), complexitatea personajului şi deplasarea accentului de la creaţie spre analiză.

About the Author

Filme vechi, filme subtitrate, filme romanesti, documentare, filme de Oscar.