Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Sat, May 9th, 2015

Hanussen: Astrologul lui Hitler – Hanussen (1988)

poster Hanussen (1988) Hanussen, drama, co-productie germano-austriaco-ungară, film aparut în 1988, regia István Szabó.

Filmul Hanussen (1988) se bazează pe autobiografia lui Erik Jan Hanussen.

Erik Jan Hanussen, născut Hermann Steinschneider (2 Iunie 1889 – 25 Martie 1933), a fost un evreu austriac, personalitate celebră de music-hall, publicist și șarlatan, dar și clarvăzător.
În timpul vieții sale a fost aclamat ca hipnotizator, mentalist, ocultist, și astrolog; Hanussen a fost activ în timpul Republicii de la Weimar și la începuturile Germaniei Naziste.
Se spune că l-a instruit pe Adolf Hitler asupra discursurilor și obținerii efectelor dramatice.

Caseta film Hanussen
Titlul original: Hanussen
Titlul alternativ: Hanussen: Hitler’s Astrologer, La notte dei maghi
Regia: István Szabó
Scenariul: Péter Dobai, Erik Jan Hanussen
Distributia: Klaus Maria Brandauer (Klaus Schneider / Erik Jan Hanussen), Erland Josephson (Doctor Bettelheim), Ildikó Bánsági (Sora Betty), Walter Schmidinger (Seful propagandei), Károly Eperjes (Capitan Tibor Nowotny), Grazyna Szapolowska (Valery de la Meer), Colette Pilz-Warren (Dagma), Adrianna Biedrzynska (Wally), György Cserhalmi (Contele Trantow-Waldbach), Michal Bajor, Jirí Adamíra, Róbert Rátonyi, Kalina Jedrusik (Kalyna Dygat Jydrusik), Gabriela Kownacka, Ewa Blaszczyk..
Durata: 140 minute
An: 1988
Gen: Drama/Istoric

Filmul – Hanussen: Astrologul lui Hitler
La sfârșitul Primului război mondial, caporalul Klaus Schneider este rănit la cap. În spitalul militar, doctorul Bettelheim remarcă la pacientul său deosebite calități de hipnotizator și ar dori să le folosească la vindecarea bolnavilor.
Căpitanul Nowotny însă, îl atrage pe Klaus în lumea varieteului și astfel, fostul caporal cu numele schimbat acum în Hanussen, realizează spectacole de hipnoză, întâi la Viena apoi la Berlin.
Când devenise limpede că Partidul Nazist se întărise, Hanussen « prezice » venirea la putere a lui Hitler.
Noua putere îl remarcă pe Hanussen, îl curtează, îl invită la recepții. Pentru o vreme, acesta părea să-și controleze destinul și să găseasca soluții, deși se afla într-o incertitudine constantă și presimțea pericolul.
Șeful propagandei naziste se folosește de Hanussen și îl obligă să « prezică » incendiul Reichstag-ului. După aceasta, nu mai sunt soluții: Hanussen devenise periculos și trebuia să dispară – este luat, dus toamna în pădure și împușcat pur și simplu.

Hanussen: Astrologul lui Hitler – Hanussen (1988) subtitrat