Filme vechi, filme subtitrate online, filme romanesti, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Thu, Aug 6th, 2015

Omul cu aparatul de filmat – Человек с киноаппаратом – Man with a Movie Camera (1929)

Omul cu aparatul de filmat

 poster Человек с киноаппаратом - Man with a Movie Camera (1929) Man with a Movie Camera, (în rusă: Chelovek s kinoapparatom), film sovietic aparut in 1929, regia Dziga Vertov.
Filmarile la Chelovek s kinoapparatom (Man with a Movie Camera) au durat aproape 3 ani si s-au realizat in 4 orase: Harkov (în rusă, Ха́рьков), Kiev, Moscova si Odessa.
Filmul original, prezentat in anul 1929, a fost fara coloana sonora (film mut), fiind acompaniat in salile de cinema de muzica in direct.

Regizorul David Abelevich Kaufman (in rusa: Дави́д А́белевич Ка́уфман), (n.2 Ianuarie 1896 – m.12 Februarie 1954), s-a nascut in orasul Białystok, Polonia – parte a Imperiului Rus la acea vreme, intr-o familie de origine evreiasca.
Pe la anul 1918, David Abelevich Kaufman si-a rusificat numele in Dziga Vertov. Vertov a studiat muzica la Conservatorul Białystok pana in 1915, cand familia s-a refugiat la Moscova din fata Invaziei Armatei Germane.
Intre anii 1916-1917, Vertov a studiat medicina la Institutul Psihoneurologic din Sankt Petersburg.

Boris Kaufman, fratele lui Vertov, a emigrat la Hollywood in SUA si a castigat Oscarul din anul 1954 la categoria Cea mai buna imagine alb-negru, pentru filmul On the Waterfront (1954) – Marlon Brando in rol principal. Boris Kaufman a studiat la Universitatea din Paris; a luptat in Armata Franceza impotriva Nazistilor in timpul Celui de al II-lea Razboi Mondial, pana la caderea Frantei, cand, s-a refugiat in Canada.
Vertov l-a vizitat de doua ori pe fratele sau, Boris Kaufman, la Paris, in 1929 si 1931.

Caseta film Chelovek s kino-apparatom
Titlul original: Chelovek s kino-apparatom
Titlul alternativ: an with a Movie Camera
Regia: Dziga Vertov
Scenariul: Dziga Vertov
Distributia: Mikhail Kaufman
Durata: 68 minute
An: 1929
Gen: Documentar

Filmul – Omul cu aparatul de filmat
Filmul este in acelasi timp documentarul unei zile din Uniunea Sovietica, dar si documentarul documentarului, al filmarii in sine, si o descriere a audientei care se uita la film.

Filmul este faimos pentru diversitatea tehnicilor cinematice inventate de Vertov: dubla expunere, repede inainte, miscare cu incetinitorul, cadre inghetate, cadre taiate ale aceleiasi imagini – cu doar usoare schimbari, ecran impartit (gen care permite unui actor sa aiba dubla aparitie in aceeasi scena – exemple: Indiscreet (1958), John Frankenheimer’s Grand Prix (1966), Richard Fleischer’s The Boston Strangler (1968), filmare de la mica distanta, camera miscata in acelasi timp cu subiectul / tracking shot – exemplu: Cabiria (1914), filmare montata inapoi, stop cadru animat, filmare Dutch angle: tip de filmare cu camera asezata intr-un unghi la care linia orizontului nu este paralela cu partea inferioara a cadrului camerei – exemple: Battlefield Earth (2000) și The Asphalt Jungle (1950) cu Marilyn Monroe filmata din acest unghi.

About the Author

Filme vechi, filme subtitrate, filme romanesti, documentare, filme de Oscar.