Filme vechi, filme subtitrate online, filme hd, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Mon, Jul 5th, 2010

Planeta la control Supervulcani vedeti aici film documentar

Share This

supervulcani
Planeta la control (serial documentar despre natura) Supervulcani , National Geographic.
Ce s-ar intampla daca supervulcanul din Yellowstone, S.U.A., ar erupe? Va exista vreun avertisment inaintea mega-eruptiei? Oamenii de stinta cerceteaza in amanunt aceste fenomene.

 

Ce este de fapt un supervulcan? Supervulcanii genereaza cele mai puternice eruptii posibile. O singura eruptie ar fi de un milion de ori mai mare decat cea de la Hiroshima. Nu se poate compara cu nici o alta eruptie vulcanica. Daca un vulcan obisnuit arunca mii de metri cubi de cenusa si piatra, un supervulcan arunca milioane. S-au petrecut peste 20 de astfel de evenimente in existenta Terrei…
Unde va erupe urmatorul supervulcan ? Se crede ca exista un supervulcan activ sub rezervatia Yellowstone. Daca acesta ar erupe, Statele Unite ar supravietui ?
Geologul Bob Christiansen a explorat timp de zeci de ani Parcul Yellowstone. S-au instalat seismometre in toata in toata rezervatia Yellowstone, iar datele culese au aratat o medie saptamanala de 25 de cutremure.
A fost solicitat un studiu vucanic al zonei sub indrumarea lui Bob Christiansen. Christiansen si echipa sa si-au dat seama ca parcul Yellowstone se formase dupa o eruptie vulcanica puternica, care il acoperise cu un strat de cenusa si pietris… Bob trebuia sa descopere locul unde se afla masivul vulcan. 5 ani s-au efecuat cartografieri ale terenului. In cele din urma a descoperit ceva mult mai uluitor decat un simplu con vulcanic: un crater atat de mare ca nu putea fi vazut in intregime nici din aer. Era un supervulcan.
La cativa km sub orice vulcan se afla un focar magmatic, o zona unde se gaseste piatra topita. La un supervulcan, focarul magmatic se intinde pe zeci de kilometri. Cand presiunea in focar este prea mare magma erupe, iar solul se prabuseste in rezervorul partial golit, creand o depresiune imensa numita caldeira. Caldeira din Yellowstone fusese imensa, cuprinzand tot centrul rezervatiei. Eruptia a fost atat de mare ca a afectat toata planeta, probabil.
Vulcanul Sfanta Elena a erupt in mai 1980. A expulzat sapte miliarde tone de piatra din coasta muntelui, care ar fi putut ingropa Manhattanul la 15 metri adancime. Explozia a echivalat cu 500 bombe nucleare ca cea de la Hiroshima si a ars padurile de pe o suprafata de cinci ori mai mare decat Parisul, cenusa vulcanica ridicandu-se la o altitudine de 25 km…
…Din Yellowstone se vor dezlantui forte letale ale naturii: nori amenintatori de roca, cenusa si gaze, adica valurile piroclastice. Valurile piroclastice sunt cele mai periculoase fenomene. Sunt formate din fragmente de magma, cenusa fierbinte si gaze, care se deplaseaza cu viteza unui uragan in toate directiile.
Valul piroclastic seamana cu o avalansa de stanci, invaluite intr-un nor clocotitor de cenusa fierbinte, cu o temperatura de peste 800 grade Celsius. Se rostogoleste cu repeziciune, maturand totul in cale. Nu ai unde sa fugi sau sa te ascunzi. Moartea intervine rapid, dar nu din cauza arsurilor, ci din cauza inhalarii gazelor fierbinti, care ard plamanii si gatul aproape instantaneu. Apa din tesuturile organismului fierbe. Au exsistat cazuri cand craniul era desfacut, caci creierul explodase…

vedeti in player fimul documentar Supervulcani

 

Termenul de supervulcan a fost introdus pentru prima dată de acest documentar al BBC întitulat chiar aşa: Supervulcani. Termenul nu este folosit în lucrările ştiinţifice, dar este folosit câteodată de oamenii de ştiinţă în lucrările de popularizare a ştiinţei.

În anii 1980, exista la universitatea din Toronto din Canada un cercetător care putea reuşi cea ce nimeni nu mai reuşea în lume: să fie un fel de detectiv de vulcani. Ce făcea el mai precis? I se aducea o monstră de cenuşă vulcanică colectată de undeva din lume şi el îţi spunea apoi care vulcan anume a emis-o. Aceasta pentru că fiecare vulcan în parte are o compoziţie chimică precisă, ca o amprentă proprie a acelui vulcan. El construise de-a lungul timpului o bază de date cu aceste semnături şi aparatura şi expertiza necesară pentru a determina precis compoziţia chimică a acestei cenuşe. Şi nu doar atât, ci şi vârsta ei, adică momentul exploziei vulcanului.

Pe măsură ce vulcanologi din întreaga lume îi trimiteau monstre de cenuşe pe care le descopereau ei şi îl rugau să determine de la ce vulcani au fost emise (căci cenuşa vulcanică poate fi purtată la distanţe foarte mari, prin atmosferă, şi deci nu este evident de la ce vulcan vine o anumită cenuşe şi când a fost ea emisă), acest cercetător a constatat un lucru deosebit. Foarte multe monstre de cenuşe vulcanice primite din întreaga lume, aveau aceeaşi compoziţie chimică, semn că fuseseră produse toate într-o singură explozie vulcanică şi anume acum 75.000 de ani aproximativ. Numai o explozie vulcanică gigantică poate răspândi cenuşă de-a lungul întregului glob.

A supervolcano is a volcano capable of producing a volcanic eruption with ejecta greater than 1,000 cubic kilometers (240 cubic miles). This is thousands of times larger than most historic volcanic eruptions. Supervolcanoes can occur when magma in the Earth rises into the crust from a hotspot but is unable to break through the crust. Pressure builds in a large and growing magma pool until the crust is unable to contain the pressure. They can also form at convergent plate boundaries (for example, Toba) and continental hotspot locations (for example, Yellowstone).

The Discovery Channel highlighted six known supervolcanoes: the Yellowstone, Long Valley, and Valles Caldera in the United States; Lake Toba, North Sumatra, Indonesia; Taupo Volcano, North Island, New Zealand; and Aira Caldera, Kagoshima Prefecture, Kyūshū, Japan.