Filme vechi, filme subtitrate online, filme romanesti, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Mon, Jun 21st, 2010

Teatru Doctor fara voie (1976) vedeti aici piesa

Share This
Tags

doctor fara voie Teatru Doctor fara voie (1976) vedeti aici piesa
DOCTOR FARA VOIE
Spectacol cu public înregistrat în 4 feb. 1975 în Sala Doina a Ansamblului Armatei.


Le Médecin malgré lui (Doctor fara voie) de Molière, este o comedie-farsa in trei acte si a fost jucata pentru prima data in 6 august 1666 la Théâtre du Palais-Royal, Paris.
In anul 1637 Richelieu a pus sa se construiasca un teatru in aripa cladirii Palatului Regal cu scopul de a distruge monopolul Hotelului Bourgogne. Inaugurarea teatrului s-a facut in anul 1641. Scena sa a fost impartita in perioada 1662-1673 intre Molière  si teatrul Italienilor.
In 16 martie 1930 , fatada si acoperisul teatrului au fost inscrise in randul monumentelor istorice, iar in 3 august 1999 clasificarea s-a extins la tot teatrul.
Teatrul are 716 locuri.
Adresa teatrului:  38, rue Montpensier 75001, Paris

Iata aici una din replicile celebre ale piesei de teatru "Le Médecin malgré lui":
[…] "c'est toujours la faute de celui qui meurt. Enfin le bon de cette profession est qu'il y a parmi les morts une honnêteté, une discrétion la plus grande du monde ; et jamais on n'en voit se plaindre du médecin qui l'a tué." (Sganarelle, actul III, scene I)
>>> Daca nu sunteti familiarizati cu limba franceza, trebuie totusi sa fi auzit macar o data in limba romana rostindu-se "mortul e de vina". 

O lacrima pentru Amza si o dulce aducere aminte despre cel care a fost omul…

Seria: Teatrul Naţional de Televiziune
Colectia: Dramaturgie Universală:
Doctor fara voie

Interpreti: Amza Pellea, Ileana Stana Ionescu, Ion Lucian, Tamara Buciuceanu, Marian Hudac, Ştefan Tapalagă, Anca Pandrea, Mihai Mălaimare, Mihai Fotino, Matei Alexandru, Valentin Plătăreanu.
Autor: Moliere
Traducerea: Sica Alexandrescu, Mircea Stefanescu.
Regizor: Cornel Popa. Adaptare TV: Valentin Plătăreanu, Cornel Popa.
Durata: 76 minute

"Doctor fără voie ", satira comică usturătoare a lui Moliere ţinteşte în una din plăgile care îi împovăra pe bolnavii săraci: aşa-numiţii "doctori-savanti", doritori de îmbogăţire rapidă. Autorul satirizează excesul lor de latinisme ( adeseori inventate) în faţa bolnavilor neştiutori . Sancţiunea vine imediat, spre satisfacţia publicului.
Piesa 'Le médecin malgré lui' (Doctor fara voie) este o creatie clasica a lui Molière, in care personajul principal, Sganarelle, ajunge sa fie luat drept un doctor faimos in urma unei farse jucate de sotia sa. Adus cu forta in casa lui M Geronte pentru a-i vindeca fiica, devenita muta peste noapte, acesta incearca din toate puterile sa se ridice la nivelul renumelui sau insa se trezeste tarat in mijlocul povestii de dragoste dintre Lucinde, fata lui M Geronte, si Léandre. Finalul este si el unul clasic, in care toata lumea isi rezolva in mod convenabil problemele ce pareau la un moment dat de nerezolvat.

vedeti aici piesa de teatru Doctor fara voie

 

amza pellea Amza Pellea (1931-1983) 
S-a născut la Băileşti, într-o familie cu cinci copii.
A absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotaţi ai scenei româneşti. A fost profesor la IATC.
A câştigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepţional (Manlache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică şi Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după "Velerim şi Veler Doamne" de Victor Ion Popa.

22 martie 1973 – 24 septembrie 1974 A fost Director al Teatrului National Craiova

Filmografie Amza Pellea:
Setea, Tudor, Pisica de mare, Neamul Şoimăreştilor, Camera albă, Haiducii, Răscoala, Dacii, Columna, Războiul domniţelor, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte, Puterea şi adevărul, Săgeata căpitanului Ion, Ciprian Porumbescu, Aventurile lui Babuşcă, Ultimul cartuş, Proprietarii, Un comisar acuză, Nemuritorii, Porţile albastre ale oraşului, Stejar, extremă urgenţă, Cantemir, Ulzana-căpetenia apaşilor, Tată de duminică, Evadarea, Osânda, Lumina pe coline, Trei zile şi trei nopţi, Boschet de Veneţia, Accident, Împuşcături sub clar de lună, Pentru patrie, Melodii, melodii, Revanşa, Nea Mărin miliardar, Braţele Afroditei, Mihail-câine de circ, Duios Anastasia trecea, Casa dintre câmpuri, Poarta de aur a incaşilor, Capcana mercenarilor, Şantaj, Spectacolul spectacolelor, Detaşamentul „Concordia”, Ana si „hoţul”, Imposibila iubire.

About the Author

Filme vechi, filme subtitrate, filme romanesti, documentare, filme de Oscar.