Filme vechi, filme subtitrate online, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Tue, Jun 16th, 2015

Valea ulciorului – Dien Bien Phu (1992)

poster Dien Bien Phu (1992) Diên Biên Phu, film francez de razboi, drama, film aparut in 1992, regia Pierre Schoendoerffer.
In rolurile principale: Donald Pleasence, Patrick Catalifo, Jean-François.

Pierre Schoendoerffer (n.5 Mai 1928 – d.14 Martie 2012), a fost regizor, scenarist, scriitor, cameraman de război. A fost Președinte al Academiei de Arte Frumoase (Académie des Beaux-Arts) între anii 2001-2007.
Pierre Schoendoerffer s-a nascut in Franta, la Chamalières, intr-o familie de prtestanți alsacieni.
Între anii 1949-1950 a îndeplinit serviciul militar obligatoriu la infanteria Alpină, regimentul 13 Vînători (13e Bataillon de Chasseurs Alpins).
În 1951, s-a oferit cameraman voluntar în armata franceză și a fost trimis la Saigon, în Indochina franceză. După Bătălia de la Dien Bien Phu, la 7 mai 1954, a fost capturat și trimis într-o tabără Viet Minh de reeducare. A încercat să evadeze, dar a fost prins.

Caseta film Dien Bien Phu
Titlul original: Dien Bien Phu
Regia: Pierre Schoendoerffer
Scenariul: Pierre Schoendoerffer
Distributia: Donald Pleasence (Howard Simpson, ziarist), Patrick Catalifo (Capitanul Victorien Jégu de Kerveguen), Jean-François Balmer, Ludmila Mikaël (Béatrice Vergnes), François Négret (caporal), Maxime Leroux, Raoul Billerey (preotul Wamberger), Thé Anh (Ong Cop aka Domnul Tiger), Christopher Buchholz (capitanul Morvan), Patrick Chauvel (locotenentul Duroc, pilot fortele aeriene franceze)..
Durata: 125 minute
An: 1992
Gen: Drama/Razboi

Filmul – Valea ulciorului
Filmul subliniaza eroismul, curajul fortelor franceze invadatoare si nu prezinta suficient inamicul; razboiul din Indochina este astfel vazut de un reporter american prins la mijloc, in a 57-a zi a bataliei de la Dien Bien Phu, intre armata franceza si cea vietnameza (Vietminh).

Valea ulciorului – Dien Bien Phu (1992) subtitrat