Filme vechi, filme subtitrate online, filme romanesti, documentare, filme de Oscar, Al II-lea Razboi Mondial, actiune, aventura, drama, comedie.
Published On: Wed, Sep 2nd, 2009

Film mut – Independenta Romaniei 1912

Independenta Romaniei poster Leon Popescu Independenţa României: Răsboiul Româno-Ruso-Turc 1877 este un film istoric românesc realizat între 1911 şi 1912. Acesta are drept subiect ilustrarea Războiului de Independenţă al României. Premiera a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful „Eforie” din Bucureşti. Filmul a reunit o distribuţie de excepţie, în majoritate actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti şi ai celorlalte mari scene din oraş. Cu toate neajunsurile tehnice şi umane ale vremii, a provocat o puternică impresie printre românii de pe ambele versante ale Carpaţilor. În 1933, ziarul „Cuvântul” a realizat o anchetă în legătură cu începuturile filmului românesc, publicată pe parcursul mai multor numere. În cazul peliculei „Independenţa României” ziaristul Quick (identificat de istoricul dr. Ion Cantacuzino ca fiind C. Zăgănescu) a publicat nişte concluzii preluate ulterior în toate mediile, dar care se vor dovedi parţial false în urma unor revelaţii de la jumătatea anilor ’80. În 1985 pictoriţa Tanţi Demetriade, urmaşa marelui actor, împreună cu istoricul de teatru Ionuţ Niculescu, au descoperit într-un sertar vechi caietele ce cuprindeau scenariul filmului. Alături de alte scrisori şi documente, ele aveau să arunce o lumină nouă asupra istoriei „Independenţei României”. În 2007, filmul (în lungime de 82 de minute) a fost lansat pe DVD de către TVR Media.
 
Regizor: Grigore Brezeanu
Distributie: Constantin Nottara, Aurel Athanasescu, Aristide Demetriade

Vedeti aici , filmul lui Nae Caranfil : Restul e tacere . In Restul e tacere , Nae Caranfil a reconstituit atmosfera epocii in care a fost realizat filmul Independenta Romaniei , pe baza tuturor documentelor care s-au mai pastrat pana in prezent .

About the Author